DOKTOR ČOKANOVIĆ UPOZORIO NA NAJVEĆU OPASNOST KAD KRENU VRUĆINE: Obratite pažnju i izbegnite KOLAPS!
Doktor Čokanović, Foto: Printscreen TV Pink

OPREZ

DOKTOR ČOKANOVIĆ UPOZORIO NA NAJVEĆU OPASNOST KAD KRENU VRUĆINE: Obratite pažnju i izbegnite KOLAPS!

Trebalo bi da se pripazi na tegobe drugačije od uobičajenih

Objavljeno:

Vreme se naglo menja, i iz prohladnih prolećnih dana, iako još uvek nije kraj proleća, ulazimo u gotovo letnje vrućine, a takve promene vremena uvek sa sobom nose i određene rizike.

Doktor Aleksandar Čokanović iz Hitne pomoći rekao je u Jutarnjem programu RTS-a da bi ovih dana trebalo da se pripaze svi koji imaju problema sa visokim krvnim pritiskom, jer su vremenske promene sve ekstremnije, a prema prognozi, iduće nedelje biće i 30 stepeni.

"Od primljenih poziva, svaki treći bio je vezan za bol u grudima i to je za nas očekivano, zbog velikih temperaturnih razlika. Preko dana je odjednom sve toplije, a uveče su temperature mnogo niže i hronični bolesnici moraju da paze na svoje stanje. Da ne reaguju na svoju ruku već da uzimaju terapiju, a da se oko dodatnih medikamenata posavetuju sa lekarom", rekao je on.

1 / 6 Foto: Aleksandra Čolić

Trebalo bi da se pripazi na tegobe drugačije od uobičajenih, i doktor Čokanović je posebno upozorio pacijente koji boluju od hipertenzije.

"Verujem da će većina poželeti da se prošeta po lepom vremenu, i to inače savetujemo. Ali mnogi ne znaju koliko je opasno prvo Sunce, pacijenti koji izađu napolje a imaju visok pritisak u velikom broju slučajeva neće kontrolisati svoje stanje, već samo uzeti terapiju. I onda ako uđu u, recimo, gradski prevoz gde je vruće i zagušljivo, rizikuju kolaps", rekao je lekar.

Upozorenje je i za ljude koji imaju osetljivu kožu, jer prvi zraci Sunca mogu da im nanesu opekotine. Obavezna je krema sa zaštitnim faktorom i za one koji se inače klone Sunca, i one koji vole da pocrne, rekao je doktor Čokanović.

(Espreso / Blic žena / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media