"PRVO KUPANJE MOŽDA VEĆ KRAJEM MAJA" : Evo šta kažu meteorolozi, izašla dugoročna prognoza
Sunčano vreme, Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIĆ

VREME U SRBIJI

"PRVO KUPANJE MOŽDA VEĆ KRAJEM MAJA" : Evo šta kažu meteorolozi, izašla dugoročna prognoza

Vreme u Srbiji ove godine u prvih nekoliko meseci podseća na 2012, kada su nas tokom leta zahvatile katastrofalna vrućina i suša, ali meteorolozi tvrde da to ne mora da znači da bi vremenska situacija mogla da se ponovi.

Objavljeno:

Vreme u Srbiji ove godine u prvih nekoliko meseci podseća na 2012, kada su nas tokom leta zahvatile katastrofalnavrućina i suša, ali meteorolozi tvrde da to ne mora da znači da bi vremenska situacija mogla da se ponovi.

Vreme u Srbiji ove godine u prvih nekoliko meseci podseća na 2012, kada su nas tokom leta zahvatile katastrofalna vrućina i suša, ali meteorolozi tvrde da to ne mora da znači da bi vremenska situacija mogla da se ponovi.

Profesor geografije iz Novog Sada, meteorolog Marko Čubrilo, u vremenskoj prognozi koju je uradio za čitaoce "Blica" navodi da trenutno dostupni prognostički materijal upućuje da bi maj 2022. godine trebalo da bude malo topliji i malo suvlji od proseka. Ovo bi moglo da bude veoma značajno posebno onima koji planiraju da krenu na odmor u predsezoni.

Prema rečima Čubrila, posle relativno hladnog perioda koji je obeležio poslednja dva meseca, sam kraj aprila donosi promenu koja će se nastaviti i kroz veći deo maja.

- Pred kraj aprila možemo očekivati i temperature oko 28 stepeni. Početak maja doneće nastavak umereno toplog, ali nestabilnog vremena uz čestu pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom, ali i nastavak opasnosti da neki od tih pljuskova postanu vrlo jaki kada osim kiše može biti i pojave olujnog vetra ili grada. Do 10. maja verovatno će biti umereno toplo, ali nestabilno, uz lokalne pljuskove povremeno i jedno kraće i izraženije osveženje oko 5. maja, kada bi dnevni maksimumi na kratko mogli pasti i ispod 15 stepeni Celzijusa.

Sredinom maja biće stabilnije, ali bez najava za neke jako visoke temperature, barem ne u ovom momentu.

- Drugi deo meseca je već jako daleko za bilo kakve preciznije prognoze, ali dugoročan prognostički materijal za sada ima signal za malo toplije i malo suvlje vreme od proseka. To bi značilo da u ovom momentu nema najave za neke obilnije majske kiše i da će se najverovatnije padavine i dalje javljati u obliku lokalnih pljuskova koji će prostorno biti izrazito neujednačeni, tako da će neki delovi države dobiti značajnu količinu kiše, dok bi drugi samo 20-30 kilometara udaljeni imali vrlo malo padavina – kaže sagovornik "Blica".

Periodi toplog vremena od nekoliko dana sa temperaturama koje će prelaziti 25 stepeni, biće prekidani osveženjima i pljuskovima.

- Po trenutno dostupnom materijalu maj bi trebao biti malo suvlji i malo topliji u odnosu na prosek ali bez velikog odstupanja kada su temperature i padavine u pitanju. Temperature većih reka su dosta niske s obzirom na relativno hladno vreme u proteklom periodu i trebaće im dosta vremena da se zagreju do onih vrednosti koje su ugodne za boravak u njima. Otapanje snega sa naših planina, Alpa i Karpata, i očekivan sezonski porast vodostaja će takođe usporiti zagrevanje vode, te će verovatno tek krajem maja one biti dovoljno tople za najhrabije kupače - zaključuje Čubrilo.

Prema sezonskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda predstojeće leto biće toplije od proseka.

"Srednja sezonska temperatura oko dva stepena iznad proseka i biće od 21 do 24 stepeni, a u višim predelima od 13 do 17. U nižim predelima očekuje se 30 do 55 tropskih dana, sa temperaturama od 30 i više stepeni, a na planinama do pet", stoji u prognozi RHMZ.

Predstojeće leto trebalo bi da bude veoma sušno, a posebno kada je avgust mesec u pitanju kada se očekuju najmanje količine padavina.

"Tokom leta očekuje se 18 do 28 dana sa padavinama", stoji u prognozi RHMZ.

Topla proleća u 21. veku

Četiri od pet najtoplijih proleća zabeležena su u 21. veku. Rekord drži ono iz 2018. godine sa prosečnom temperaturom od 17,7 stepeni, a zatim slede 2007, 2000, 1983. i 2001. Lane smo imali relativno hladno i prosečno kišno proleće. U proleće 2018. Beograd je imao čak 25 letnjih dana (temperature 25+), a Sremska Mitrovica i šest tropskih sa temperaturama od preko 30 stepeni.

Najtoplije 2019. i 2018.

Dve najtoplije godine u Beogradu, od 1888. kada su počela meteorološka merenja u našim krajevima, registrovana su 2019. i 2018. godine.Pet najtoplijih godina su zabeležene u 21. veku. Pored 2019. i 2018. u top 5 su svoje mesto našle još 2000, 2007. i 2015.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.