SRBIJA DONIRALA NOVAC UKRAJINI! Evo koliku sumu je dala naša država
Ukrajina, Foto: Profimedia

HUMANO

SRBIJA DONIRALA NOVAC UKRAJINI! Evo koliku sumu je dala naša država

Novac je uplaćen Međunarodnoj federaciji društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, "gde se prikupljaju sredstva za Ukrajinu i biće upotrebljena u humanitarne potrebe".

Objavljeno:

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović izjavio je danas da je na namenski račun za pomoć gradjanima Ukrajine uplaćeno oko 2,8 miliona dinara od početka krize u Ukrajini, kao i da je kroz našu zemlju do sada prošlo oko 30.000 Ukrajinaca.

Kako je Radovanović rekao za Radio-televiziju Srbije rekao, taj novac je uplaćen Međunarodnoj federaciji društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, "gde se prikupljaju sredstva za Ukrajinu i biće upotrebljena u humanitarne potrebe".

Istakao je da je u Ukrajini trenutno angažovano 42.000 volontera preko tamošnjeg Crvenog krsta i dodao da je svaki deseti Ukrajinac, bilo interno raseljen, ili koji je morao da napusti dom, je dobio pomoć medjunarodnog Crvenog krsta.

1 / 12 Foto: Printscreen/Youtube/ClickHeart TV 2

"Negde oko 1,8 miliona kilograma pomoći je podeljeno ugroženom stanovništvu Ukrajine preko Crvenog krsta, 2,2 miliona Ukrajinaca je dobilo direktnu novčanu pomoć, a više od milion paketa humanitarne pomoći je podeljeno gradjanima", kazao je on.

Radovanović je naglasio da se ta akcija ne sprovodi samo u Ukrajini, već i sa izbeglim stanovništvom u okolnim zemljama, poput Poljske i Rumunije.

Dodao je da je, prema procenama, kroz Srbiju prošlo oko 30.000 Ukrajinaca, a da u proseku u Srbiji boravi oko 5.500-6.000 žitelja Ukrajine i objasnio da se ta cifra menja iz dana u dan.

"Oni se uglavnom nalaze kod porodice i prijatelja pošto postoji dijaspora Ukrajinaca u Srbiji. Oni su rasporedjeni u 34 opštine širom zemlje. U prihvatnom centru u Vranju je 50-60 Ukrajinaca" Crveni krst u Srbiji osnovan je 1876. godine, a Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca obeležava se danas, 8. maja.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.