ZA STUDENTE PRAZNICI JOŠ UVEK TRAJU, ILI SE OD PRETHODNIH NISU OPORAVILI: Čitaonice PUSTE
Narodna biblioteka, Foto: Marina Lopičić

prqaznično raspoloženje

ZA STUDENTE PRAZNICI JOŠ UVEK TRAJU, ILI SE OD PRETHODNIH NISU OPORAVILI: Čitaonice PUSTE

Prazne stolice u čitaonicama čekaju jun da budu zagrejane

Objavljeno:

Redove ispred Narodne biblioteke sve do fontane, pamte oni koju su nekada još od sedam sati strpljivo čekali da zauzmu svoje mesto. Sada praznih skoro 600 mesta. Izgleda da je za mnoge studente i dalje praznik.

Oni koji su tu, kažu da u čitaonici imaju mir.

"Dolazim u čitaonicu zato što mi odgovara atmosfera, prijatno je, koliko god ljudi da ima, ne smeta mi i mogu da se fokusiram. Inače spremam specijalistički ispit iz medicine, lekar sam, kod kuće imam malo dete, pa mi ovde dosta znači da učim", kaže jedna studentkinja.

U Narodnoj biblioteci se mogu pohvaliti jedinstvenom kolekcijom knjiga pa čak i minijaturnim, veličine do 90 milimetara. Kada bi se pravila statistika, za svakok stanovnika Srbije ovde ima bar po jedna knjiga, ukupno sedam miliona knjiga.

1 / 3 Foto: Printscreen/Rts

"Narodna biblioteka je nacionalna biblioteka Srbije i ima oko pet miliona jedinica bibliotičke građe i negde oko dva miliona knjiga. Mi smo i depozitna biblioteka i čuvamo sve što se od 1832, kad je biblioteka osnovana, sve što se štampalo na teritoriji Srbije i od 2011. sve što se izdavalo na teritoriji Republike Srbije", kaže Slađana Stojaković, načelnica odeljenja za pružanje usluga korisnicima.

U Univerzitetskoj biblioteci atmosfera je radna, podvlači se svaki pasus. Dok se uči, nema šale, zahteva se potpuna tišina.

"To je i sada, naročito pre ispitnih rokova, to su neki posebni trenuci, onda ne možete dođi do mesta, a mi smo malo unapredili taj sistem rezervacije i evidencije mesta, da studentima bude lakše", kaže Aleksandar Jerkov, direktor Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković".

Učenje u čitaonici podrazumeva i nekoliko šoljica kafe u pauzama. Tako se sklapaju prijateljstva i najlakše se sazna kako položiti ispit kod strogog profesora. Za sada, ove prazne stolice čekaju jun da budu ponovo zagrejane.

( Espreso / Rts )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.