PROVERITE SVOJE LIČNE KARTE: Ukoliko ne može da se očita, verovatno morate po NOVI DOKUMENT!
Ilustracija, Foto: Printscreen/mup.gov.rs

obratite pažnju

PROVERITE SVOJE LIČNE KARTE: Ukoliko ne može da se očita, verovatno morate po NOVI DOKUMENT!

Problem nije u ličnoj karti, već u očitavanju

Objavljeno:

Beograđanin Petar Zdravković izvadio je novu ličnu kartu pre desetak dana i sa njom pošao u jednu firmu sa kojom je trebalo da potpiše poslovni ugovor. Tamo ga je, međutim, dočekalo neprijatno iznenađenje.

- U firmi nisu mogli da mi učitaju ličnu kartu. Onda su me poslali u komšijsko preduzeće, koje takođe ima čitač, ali dokument nije mogao ni tamo da se očita. Rekli su mi da mi je lična karta neispravna i da moram ponovo u MUP - priča Zdravković.

U MUP-u su, međutim, potvrdili da je lična karta sasvim u redu i da je problem sa očitavanjem.

1 / 2 Foto: Printscreen/mup.gov.rs

Ovaj Beograđanin nije jedini koji se suočio sa ovim problemom. Muke su krenule od kada je MUP jula prošle godine počeo izdavanje ličnih karata sa novim čipovima. O tome su, kako kažu, istakli obaveštenje na sajtu sertifikacionog tela MUP-a, i na stranici "Obaveštenja" na svom sajtu. Takođe, pisanim putem su obavestili najveće korisnike, poput Narodne banke i JP "Pošta Srbije".

Problem nije u tipu čipa, već u instalaciji

Posle uvođenja novih čipova bilo je, priznaju, pojedinačnih slučajeva da građani prijave kako ne mogu da im očitaju lična dokumenta na šalterima nekih institucija.

- Da bi bilo moguće očitati lične karte sa novim čipovima, potrebno je instalirati novu verziju aplikacije "Čelik", koja je dostupna za preuzimanje na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i na sajtu sertifikacionog tela Ministarstva. Obaveštenje o postojanju nove verzije "Čelika" je postavljeno i na sajtu sertifikacionog tela MUP-a, na stranici "Obaveštenja".

Dakle, problem se ne ogleda u tipu čitača kartice, već u ažurnoj instalaciji pomenute aplikacije - kažu u MUP-u.

Dakle, lične karte sa čipom koje su izrađene od jula prošle godine nemoguće je očitati na starim verzijama aplikacije "Čelik", već je neophodno instalirati novu.

Prilikom uručenja već izrađene lične karte sa čipom u nadležnoj policijskoj upravi, službenik iščitava podatke i proverava one unete u obrazac dokumenta. Ako se uspešno očitaju podaci sa čipa i ako odgovaraju onima iz elektronske evidencije ministarstva, dokument se uručuje građaninu. Ukoliko se ne mogu očitati podaci, izrađuje se novi dokument, za koji građanin ne plaća naknade.

( Espreso / Novosti )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.