PRAVOSLAVNI VERNICI DANAS SLAVE SVETOG PLATONA BANJALUČKOG: Ubili su ga i bacili u reku!
Važan datum, Foto: Printscreen/RTS

SPC

PRAVOSLAVNI VERNICI DANAS SLAVE SVETOG PLATONA BANJALUČKOG: Ubili su ga i bacili u reku!

Kada se vratio iz Rusije, postavljen je za starešinu manastira Rajinovca

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave svetog Platona.

Episkop Platon rođen je u Beogradu 29. septembra 1874. Gimnaziju je završio u Vranju i Nišu, a potom je školovanje nastavio u Beogradskoj bogosloviji.

Zamonašio se kao učenik trećeg razreda bogoslovije, a onda je dobio čin đakona i 1896. poslat u Srpsko podvorje u Moskvi gde je nastavio bogoslovsko usavršavanje na Duhovnoj akademiji koju je završio 1901.

Kada se vratio iz Rusije, postavljen je za starešinu manastira Rajinovca. U Prvom svetskom ratu bio je vojni sveštenik.

1 / 3 Foto: Stefan Jokić

Od 1932. do 1938. godine bio je upravnik manastirske štamparije u Sremskim Karlovcima i urednik “Glasnika srpske patrijaršije” i starešina manastira Krušedola.

Platon je za episkopa moravičkog izabran je 1936. godine, a za ohridsko-bitoljskog izabran je 1938, godinu dana kasnije premešten je u Banja Luku.

Po dolasku Drugog svetskog rata naređeno mu je da napusti Banjaluku, pod pretnjom da će biti uhapšen ako ostane. Platon je 5. maja 1941. godine uhapšen i odveden van Banjaluke gde je ubijen i bačen reku Vrbanju.

Njegovo telo pronađeno je u selu Kumsalima 23. maja 1941. godine. Prvo je sahranjen na vojničkom groblju u Banjaluci, a 1973. prenet je u banjalučku Sabornu crkvu. Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora 1998. godine, episkop banjalučki Platon proglašen je za sveštenomučenika i unet u Imenoslov svetih Srpske pravoslavne crkve.

(Espreso / Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.