MARKO PRAVI OMILJENO JELO NIŠLIJA: U prestonici BUREKA u Srbiji sve manje BUREGDŽIJA, posao traže "PREKO" (FOTO)
Marko Grozdanović, Foto: Printscreen/youtube/TVKopernikus

MAJSTORI ODLAZE "PREKO"

MARKO PRAVI OMILJENO JELO NIŠLIJA: U prestonici BUREKA u Srbiji sve manje BUREGDŽIJA, posao traže "PREKO" (FOTO)

Majstori pekari najčešće odavde idu za Sloveniju, u poslednje vreme i odmah nakon završene škole iako su njihove zarade, za niške uslove, prilično dobre

Objavljeno:

Za burek bi moglo da se kaže da je omiljena srpska hrana. Jedu ga svi: stari, mladi, deca... Pre svega za doručak, ali i za večeru.

Mnogi, posebno mlađi, reći će vam da je idealan obrok kada se noću vraćate kući iz grada. Međutim, pravih, dobrih majstora za burek sve je manje. U proizvodnji se sve više koriste mašine. Tako je svuda u Srbiji, pa i u Nišu, srpskoj prestonici bureka, prenosi KCN online.

Marko Grozdanović je pekar, buregdžija. Nišlije vole burek koji on pravi, pa je pekara uvek puna mušterija. Za njega ovaj posao nije naporan i nema neke posebne tajne.

Marko Grozdanović
Marko Grozdanovićfoto: Printscreen/youtube/TVKopernikus

Marko je veoma mlad, ali je imao sreće da može da otvori svoju pekaru i da radi za sebe. Za svoje kolege, buregdžije, kaže da su u Nišu veoma tražene, da rade uglavnom na porocenat i da je zarada za sve uglavnom ista.

U niškoj Prehrambeno-hemijskoj školi već decenijama se obrazuju učenici za posao pekara. Sa nekoliko odeljenja spalo se na samo 15 učenika po godini, što je, kažu iz Unije privatnih pekara niškog regiona izuzetno malo.

1 / 4 Foto: Printscreen/youtube/TVKopernikus

Majstori pekari najčešće odavde idu za Sloveniju, u poslednje vreme i odmah nakon završene škole iako su njihove zarade, za niške uslove, prilično dobre.

Prema nekim istorijskim izvorima burek je na Balkan prvo sitgao upravo u Niš, kada se znameniti istambujlski pekar Mehmed Oglu 1498. godine doselio ovde.

Od tada receptura i način pripreme se nisu promenili. Ljubitelji bureka kažu da je razlika između mašinski spremljenog i ovog, ovako ručno umešenog ogromna.

Da li će i ovde mašine potisnuti čoveka na uštrb ukusa i kvaliteta - videćemo. Za sada, još uvek, bar ovde kod Marka, burek je onaj stari.

(Espreso / KCN online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.