SRBI SE DANAS UTRKUJU KO ĆE SKUPLJI POKLON NA SLAVU ODNETI: Evo šta su naši PRECI nekada darovali DOMAĆINU!
Ilustaracija, Foto: Nebojša Mandić

Gde srbi greše?

SRBI SE DANAS UTRKUJU KO ĆE SKUPLJI POKLON NA SLAVU ODNETI: Evo šta su naši PRECI nekada darovali DOMAĆINU!

Suština je u skromnosti, i u tome da se darodavac ne baca u troškove, jer to nije ni potrebno

Objavljeno:

Iako je u hrišćanskom duhu da se slava obeleži skromno, poslednjih decenija svedoci smo pravih gozbi koje se prave u čast ovog porodičnog praznika, a neretko se dešava da domaćini od toga naprave pravi spektakl, pa često pozovu i trubače.

Tu su i nezaobilazni pokloni koje gosti donose domaćinima, a koji su iz godine u godinu sve luksuzniji, a ponekad i prilično čudni.

Šta pokloniti nekome kod koga idete na slavu?

Ako mislite da ovo i nije dilema i da se „zna“ šta se nosi na dar za krsnu slavu, zapravo ste u manjini. Pokloni iz godine u godinu postaju sve luksuzniji, ali i bizarniji. Tako se događaju situacije da žene iz slavljeničke kuće dobijaju veš, kozmetiku, escajg, domaćini čarape, košulje i patike, a i na decu se ne zaboravlja pa su tu luksuzne igračke i slične stvari.

1 / 4 Foto: Profimedia

Na dan slave u dom dolaze članovi porodice i prijatelji da sa domaćinom, u ljubavi i veselju, proslave sveca zaštitnika tog doma.

A šta su ljudi koji su nekada išli u goste za slavu nosili domaćinima?

Što se poklona tiče, u davna i skromnija vremena, na poklon se nosilo ono što su gosti ručno izradili – kolači, testo, hleb, ali prikladno je bilo i vino, rakija, jabuke, brašno… Ukratko, nešto što oni koji idu u goste već imaju i što ih neće mnogo koštati.

Kao prigodan poklon mogao je da prođe i neki ručni rad – vezeni stolnjak, milje ili goblen, naročito ako dar dolazi od devojke stasale za udaju koja želi da se „pokaže“.

Prema ovim običajima, i danas bi mnogo prikladnije bilo domaćinu na poklon doneti bocu pića ili šećer, kafu, ratluk i slične stvari. Suština je u skromnosti, i u tome da se darodavac ne baca u troškove, jer to nije ni potrebno.

Slava je uvek praznik koji okuplja porodicu i prijatelje koji oko trpeze razmenjuju šale, priče i anegdote. Sve je u dobrom raspoloženju i nezaobilaznu čašicu (ili dve).

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.