ZAUZETI BEOGRAĐANI JE SVE VIŠE KUPUJU PO MARKETIMA: Hoće li domaći specijaliteti pobediti kioske brze hrane?
Gotova jela, Foto: Printscreen/RTS

ISHRANA

ZAUZETI BEOGRAĐANI JE SVE VIŠE KUPUJU PO MARKETIMA: Hoće li domaći specijaliteti pobediti kioske brze hrane?

Kvalitetno meso, luk i začini – recept za dobar gulaš.

Objavljeno:

Umesto kesa sa pijace ili iz prodavnice, sve češće kući nosimo već spremljenu hranu. Kuhinjica u komšiluku koje su spremale gotova jela bilo je pre epidemije korone skoro na svakom ćošku. Kako je sada i da li će možda domaći specijaliteti pobediti kioske brze hrane?

Kvalitetno meso, luk i začini – recept za dobar gulaš.

"Pa junetina najskuplja, preko hiljadu i nešto je kilo, iseckate na kockice, dosta luka i crnoga na kraju i beloga, to se krčka sa dosta začina, ali najbitnija je aleva paprika i to je gulaš", objašnjava jedna sugrađanka.

Krčkaju se i cene namirnica, struje, a i slobodnog vremena je sve manje. Zato lokali u kojima se prodaju gotova jela niču iz dana u dan. Ponuda je raznovrsna, a cene niže nego u restoranima.

"Pretpostavljam da su zaposleni ljudi, oboje rade i onda nemaju vremena za to. Ne isplati se svakako za dvoje, troje, četvoro kupovati ili kuvati – to je velika razlika", kaže jedan sugrađanin.

"Teško je sada govoriti u ovom trenutku kada se svaki dan ili svake nedelje menjaju cene, ako je do juče junetina bila 600, 700, 800, sad je 1.200", dodaje drugi.

I u velikim marketima postoje odeljci sa gotovim jelima. Razne vrste salata, pasulj, pilav, sarma, tikvice, musaka, pa čak i supa ili čorba. Sve može da se spakuje i ponese. Kupci – sve generacije.

"Nedostatak vremena, brz tempo života omogućio je razvoj ovog segmenta, jer možete uvek u našoj ponudi naći topla, sveža jela i samim tim i uštedeti vreme. Da li se kupuje za porodicu od četiri i više članova do pojedinačnih kupovina, ovde je poslovni svet vrlo prisutan, to su porcije od 200 pa na više grama, svako može naći svoju kombinaciju", navodi Miloš Mladenović, inženjer tehnologije i direktor proizvodnje.

A kombinuju se i kalorije, pa su sve traženiji nutritivno izbalansirani obroci. Veći proizvođači kažu da u kreiranju menija učestvuju nutricionisti.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

"Za neke redukcione dijete koje su trenutno trend malo su stroži neki nutritivni zahtevi, ali generalno sva naša jela su nutritivno izbalansirana sa odgovarajućim odnosima mesa, povrća, zaista jako vodimo računa o tome", dodaje Mladenović.

Popularni su i paketi, glavno jelo, salata, lepinja ili hleb – negde piće ili desert gratis. Čak je jedna šljunkara odlučila da svoje mušterije počasti kuvanim jelom i salatom.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.