NAKON SKANDALA NAPOKON "PRONAŠLI KUNU": Ovo je KONAČNI dizajn hrvatske kovanice evra! (FOTO)
Foto: Profimedia

DIZAJN

NAKON SKANDALA NAPOKON "PRONAŠLI KUNU": Ovo je KONAČNI dizajn hrvatske kovanice evra! (FOTO)

On je odabran kao prvorangirani na Otvorenom konkursu za izbor dizajna.

Objavljeno: 12:44h

Na sednici Nacionalnog veća za uvođenje evra predstavljen je dizajn nacionalne strane Republike Hrvatske na opticajnom kovanom novcu od 1 evra.

On je odabran kao prvorangirani na Otvorenom konkursu za izbor dizajna.

Savet Hrvatske narodne banke (HNB) doneo je na predlog Komisije za novac Odluku o konačnom odabiru najuspešnijeg likovnog rešenja nacionalne strane Republike Hrvatske na opticajnom kovanom novcu od jednog evra sa motivom životinje kune sa šahovnicom u pozadini.

Autori izabranog najuspešnijeg likovnog rešenja su Jagor Šunde, David Čemeljić i Fran Zekan. Šunde je autor idejnog rešenja u sklopu najuspešnijeg likovnog rešenja, a Čemeljić i Zekan su koautori izvedbenog rešenja u sklopu najuspešnijeg likovnog rešenja, prenosi Dnevnik.

Do novog konkursa je, podsećanja radi, došlo jer je autor dizajna motiva životinje kune za naličje hrvatske evrokovanice od jednog evra Stjepan Pranjković povukao svoj predlog dizajna početkom februara nakon što se našao pod lupom javnosti zbog mogućeg plagijata.

Hrvatski mediji objavili su da je dizajn kune na grani gotovo isti kao fotografija škotskog fotografa Iaina H. Leacha koja se može naći na internetu te da je reč o mogućem kršenju intelektualnog vlasništva.

Nakon donošenja najnovije Odluke Komisije za novac HNB je dostavila idejno rešenje najuspešnijeg likovnog rešenja Savetu Evropske unije, Evropskoj komisiji i državama članicama čija je valuta evro.

Svaka država članica čija je valuta evro mogla je, u roku od sedam dana od podnošenja predloga idejnog rešenja naličja evrokovanica, obrazloženim mišljenjem uložiti prigovor na dostavljeni predlog idejnog rešenja ako bi ocenila da bi predlog mogao izazvati nepovoljne reakcije njenih građana.

HNB je 20. aprila 2022. primila obaveštenje Saveta EU o odobravanju dostavljenog idejnog rješenja najuspešnijeg likovnog rešenja nacionalne strane Republike Hrvatske na opticajnom kovanom novcu od jednog evra s motivom životinje kune sa šahovnicom u pozadini.

Na kovanici od dva evra motiv će biti geografska karta Hrvatske, na jednom evru motiv kune, na kovanicama od 50, 20 i 10 centi lik NIkole Tesle, a na kovanicama od pet, dva i jednog centa slova HR ispisana na glagoljici, a na svim kovanicama će biti i elementi šahovnice.

(Espeso/Dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.