U PIROTU SE VIDEO REDAK SVETLOSNI FENOMEN - SOLARNI ILI SUNČEV HALO! U pitanju je OVA POJAVA, evo zašto NASTAJE
Sunčev halo, Foto: Wikimedia/Khamar

DA LI STE GA VIDELI?

U PIROTU SE VIDEO REDAK SVETLOSNI FENOMEN - SOLARNI ILI SUNČEV HALO! U pitanju je OVA POJAVA, evo zašto NASTAJE

Ova pojava se najbolje vidi ako gustina oblaka nije tolika da bi sakrila Sunce!

Objavljeno:

U okolini Pirota, tačnije na brdu Ćeltaš pored Barje Čiflika, 1. maja je bio vidljiv redak svetlosni fenomen - Solarni ili sunčev halo, piše plusonline.rs.

Halo su svetlosne pojave u obliku prstenova, lukova, svetlosnih površina, stubova i tačaka, koje nastaju ako se između Sunca i Meseca i oka posmatrača nalazi tanak sloj oblaka (cirusa ili cirostratusa) koji se sastoje od ledenih kristala. Pojava se najbolje vidi ako gustina oblaka nije tolika da bi sakrila Sunce. Pojava haloa može nastati i onda kad se svetlosni izvor nalazi iza padavinskih pruga iz oblaka, koje ne dosežu tlo (takozvane virge), a i u blizini tla kad je magla od ledenih kristala.

Halo se pojavljuje u različitim oblicima, a može se raspodeliti u dve glavne grupe: halo koji se pojavljuje u obliku kruga oko Sunca, iznutra crvenkaste boje, najčešće ugaonog prečnika 22° (22° halo ili mali halo), a ređe 46° (46° halo ili veliki halo), od kojih prvi ima i takozvana lažna Sunca ili parhelije, te halo koji nije obojen (beo), u obliku vodoravnog kruga ili pak svetlih stubova.

Za razliku od duge, kod koje na istu kapljicu upadaju zraci svetlosti pod različitim upadnim uglovima, u kristalnom oblaku potrebno je mnoštvo kristala, koji su prema upadnim zracima izloženi pod različitim upadnim uglovima, pa samo oni zraci Sunca ili Meseca koji upadaju pod uglom stvaraju svetli, najmanje otklonjeni zrak.

Većina haloa može se objasniti jednostavnim zakonima loma svetlosti na prizmama s uglovima 60°, odnosno 90°. Dobijanje različitih oblika haloa zavisi od toga pod kakvim upadnim uglom zahvataju zrake svetlosti pločice ili heksagonalne prizme, odnosno kakva je orijentacija kristala.

(Espreso / Plusonline.rs.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.