METEOROLOG ĐURIĆ OBJAVIO NAJNOVIJU PROGNOZU ZA POČETAK MAJA: Evo šta NAS OČEKUJE, spremite se za OBRTE
Ilustracija, Foto: Beta/Emil Vas/Espreso/Emilija Jovanović

VREME U SRBIJI

METEOROLOG ĐURIĆ OBJAVIO NAJNOVIJU PROGNOZU ZA POČETAK MAJA: Evo šta NAS OČEKUJE, spremite se za OBRTE

Početak maja doneće nam red sunca, red kiše

Objavljeno: 16:13h

Praznični dani i prvih desetak dana maja proteći će u znaku promenljivog vremena, prognozira meteorolog Đorđe Đurić.

Kako kaže, očekuje se red sunca, red kiše. U toku praznika na severu i na istoku Srbije suvo, u košavskom području uz jak jugoistočni vetar.

- Današnji dan protiče u znaku smene sunčanih i oblačnih intervala, a u nastavku poslepodneva i pred kraj dana uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom biće na jugu i na jugozapadu Srbije - kaže Đurić.

Jugoistočni vetar biće u pojačanju. Maksimalna temperatura od 19 do 23 stepena, u Beogradu do 22 stepena. U toku večeri i u noći između subote i nedelje u većem delu Srbije očekuje se suvo, na severu i istoku i vedro, dok se više oblačnosti očekuje na jugu i na zapadu Srbije, dodaje on.

1 / 5 Foto: Emilija Jovanović

- Na širem području Kosova i Metohije i Pešterske visoravni biće uslova za slabu kišu. U košavskom području duvaće pojačan, na jugu Banata i jak jugoistočni vetar. Noć pred nama biće hladna i temperatura tokom noći spustiće se na 5 do 9 stepeni, dok se u predelima sa košavom očekuje malo toplije, temperatura se neće spuštati ispod 12 stepeni - rekao je Đurić.

Najhladnije biće u planinskim predelima, pa će se tako na planinama iznad 1.200 metara nadmorske visine temperatura tokom noći spustiti na svega par stepeni iznad nule.

Kako dalje navodi, u nedelju ujutru i pre podne na severu i na istoku Srbije i u Beogradu se očekuje vedro. U ostalim predelima Srbije očekuje se promenljivo oblačno, na jugu sa slabom kišom. Tokom dana u svim predelima biće promenljivo oblačno, dok se sredinom dana i pospe podne lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju uglavnom na jugu i na zapadu Srbije.

- Duvaće pojačan, u košavskom području i jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i u donjem Podunavlju sa olujnim udarima od preko 80 km/h. Maksimalna temperatura biće od 20 do 24 stepeni, u Beogradu do 22 stepena - naveo je Đurić.

I u ponedeljak u Srbiji veoma slično vreme kao u nedelju, samo će na jugu biti nešto svežije.

- U utorak se iznad našeg područja očekuje uticaj visinskog ciklona, koji će nad Srbijom uslovljavati promenljivo oblačno vreme, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a jedino bi na severu i istoku Srbije bilo uglavnom suvo. U toku jutra košava će oslabiti. Minimalna jutarnja temperatura biće od 8 do 12 stepeni, a maksimalna dnevna od 14 stepeni na jugu i jugoistoku Srbije do 22 stepena na severozapadu Bačke, dok maksimalna temperatura ni u Beogradu ne bi prešla 20 stepeni - objasnio je.

Đorđe Đurić
Đorđe Đurićfoto: KURIR TELEVIZIJA

Uticaj visinskog ciklona oslabiće u sredu i on će tako oslabljen da se izmesti dalje prema istoku, što će dovesti do stabilizacije vremena i do toga da u sredu u većem delu Srbije bude uglavnom pretežno sunčano, a jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom očekuje se samo još na jugu i na jugozapadu Srbije i to uglavnom sredinom dana i posle podne, objašnjava Đurić. Vetar će biti slab, a očekuje se i toplije vreme, pa će maksimalna temperatura biti od 18 do 22 stepena, u Beogradu oko 20 stepeni.

- U četvrtak i petak nad Srbijom će ojačati visinski greben sa juga i sa Mediterana, što će usloviti advekciju tople vazdušne mase, ali i pretežno sunčano vreme. Maksimalna temperatura biće od 20 do 25 stepeni. Ipak, tokom petka će sve više jačati uticaj ciklona iz Đenovskog zaliva prema našem području, što će usloviti i više oblačnosti, a u četvrtak uveče na severu Vojvodine, u petak i u ostalim predelima Srbije i pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom - naveo je.

- Jugoistočni vetar biće u pojačanju. Upravo napomeuta sinoptička situacija biće uvod u pogoršanje i promenu vremena tokom narednog vikenda, kada bi prema trenutnim prognozama bilo dosta oblačnije, ali i svežije, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz prodor svežije vazdušne mase sa severozapada, a temperatura bi se spustila na vrednosti ispod 20 stepeni - dodao je.

Dakle, zaključuje meteorolog, početak maja doneće nam red sunca, red kiše.

- Kako su pred nama praznični dani, a mnogi će biti na otvorenim površinama, preporučuje se u toku noći toplija garderoba, a tokom dana vreme će biti tipično promenljivo, tako da pri ruci budu i kišobrani i suncobrani, dok će na severu i istoku Srbije i u Beogradu biti suvo, ali zbog jake košave u ovim predelima neophodan je ogroman oprez da se vatra ne pali van planiranih površina. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za početak maja od 20 do 24 stepeni, vidimo da će one u narednom periodu biti uglavnom oko ili malo ispod prosečnih vrednosti za ovo doba godine, dok se padavina očekuju uglavnom na jugu i na zapadu Srbije i to u vidu pljuskovitog karaktera - zaključio je Đurić.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.