ZAŠTO SE KAŽE PLAVA KOSA, A ONA JE ŽUTA? ILI PLAVA KRV, A ONA JE CRVENA? Postoji objašnjenje
Ilustracija, Foto: Profimedia

rešena misterija

ZAŠTO SE KAŽE PLAVA KOSA, A ONA JE ŽUTA? ILI PLAVA KRV, A ONA JE CRVENA? Postoji objašnjenje

Pridev „plav” je nekada u staroslovenskim jezicima značio „svetao” ili „bled”

Objavljeno:

Uobičajeno je da žensku osobu sa žutom kosom nazivamo plavuša. Кad se kaže plava kosa - niko ne misli na plavu boju, nego žutu. Zašto? Poznata je teorija da se u srednjem veku plavim nazivalo sve što je kraljevski ili veoma vredno (otud i izraz „plava krv”). Plavuše su se, u tim vremenima, smatrale takvim jer su bile ređe od ostalih.

Кada je reč o bojama, treba znati da su se u našem jeziku njihove nijanse u prošlosti shvatale znatno drugačije nego sad. Nekada je bilo važnije da li je neka boja svetla ili tamna, da li zagasita ili sjajna, nego koja je specifična nijansa u pitanju.

Pridev „plav” je nekada u staroslovenskim jezicima značio „svetao” ili „bled”. Otud se i čovek svetle kose i očiju nazivao „plavim”. S druge strane, za današnje značenje plave boje koristili su se pridevi „sinji” i „modar”.

Najrasprostranjeniji izraz „blond” koji se u engleskom koristi za plavuše potekao je od starofrancuskog izraza „blont” (izgovara se bez „t”) što je nekada značilo žuto, sunčanožuto, zlatno, a ovaj izraz su kasnije preuzeli Englezi (blonde), Nemci (blondine), Italijani (bionda).

1 / 3 Foto: Profimedia

Međutim, ima jezika u kojima se, baš kao i u srpskom, za ljude s plavom kosom koriste izrazi koji nemaju nikakve veze sa žutom bojom, pa se tako na španskom za plavušu kaže „rubio” (bukvalni prevod „crvena”), a na portugalskom „loira” (u bukvalnom značenju „plavo”).

( Espreso / Dnevnik.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.