TUŽNA VEST, PREMINUO NEĐO JOKOV VUKOTIĆ: Iza sebe je ostavio šestoro dece
Smrt, Foto: Profimedia

MAJSTOR SVOG ZANATA

TUŽNA VEST, PREMINUO NEĐO JOKOV VUKOTIĆ: Iza sebe je ostavio šestoro dece

Ostavio je, kao hroničar, dubok trag u životu čitavog Jadra i Podrinja

Objavljeno:

U Banji Koviljači je umro Nedeljko Neđo Jokov Vukotić (89), čuveni srpski fotograf, zanatlija i majstor fotografije, kao i hroničar vremena prošlih "kraljevske banje", između Gučeva i Drine.

Rođen u Ozrinićima, kod Nikšića, kao jedan do potomaka slavnog serdara Janka Vukotića, pokazao je kao vrstan talenata za fotografiju, još dok je služio vojni rok u Zemuniku, kod Zadra, gde je stasao u vrsnog vojnog aero foto laboranta.

Zanat usavršava u Loznici, kod čuvenog „Foto Mome“, Momčila Grahovca, vrlo brzo postaje visokokvalifikovani fotograf, ali i majstor fotografije od najvećeg poštovanja koji je ovekovečio najvažnijije događaje u ovom delu Srbije. Od izgradnje „Viskoze“ u Loznici, hidrocentrale u Malom Zvorniku do čuvenih zabava u još čuvenijem „Kur salonu“ u Banji Koviljači i drugih otmenim banjskim dvorana, posete Koviljači značajnih i poznatih ljudi, ali i „običnih“ ljudi, njihovog uživanja u lepoti tog dela Srbije.

Ostavio je, kao hroničar, dubok trag u životu čitavog Jadra i Podrinja. Fotografskom zanatu naučio je mnoge, a pre svih sinovca, uglednog diplomiranog inženjera građevinarstva, Duška Vukotića, sina njegov brata Vuka, jednog od najčuvenijih profesora Gimnazije u Loznici, svih vremena. Duško je, iz hobija, takođe, ostavio neizbrisiv trag kao foto hroničar Loznice, Jadra i Podrinja.

Iz dva braka Neđo je ostavio šestoro dece i to Jasminu, LJiljanu, Anđu, Jelenu, Nadu i Branka, koji su, s razlogom, ponosni na svog oca, jednog od najuglednijih ljudi u kraju, kao i on na njih.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.