OVO JE JEDINI BEZBEDAN NAČIN DA IZVADITE KRPELJA KOD KUĆE! Budite jako PAŽLJIVI (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

savet

OVO JE JEDINI BEZBEDAN NAČIN DA IZVADITE KRPELJA KOD KUĆE! Budite jako PAŽLJIVI (VIDEO)

Najveća opasnost od ujeda krpelja nije on sam, već paraziti koji se tokom sisanja krvi razmnožavaju

Objavljeno: 08:41h

Većina nas verovatno nije nikada videlo krpelja, niti ima predstavu kako to može izgledati na koži. Slučajevi ujeda krpelja su nažalost češći na životinjama, pa vlasnici pasa imaju najviše iskustva u tome. Srećom, ujedi malih napasti kod ljudi jesu retki, iako statistike govore da je sve više bolesti koje slede nakon njihovog ujeda. Upravo je to razlog da povedete računa o preventivi kada odlazite u park ili na izlet. Ako se i desi da pronađete krpelja na leđima ili nozi deteta - nemojte paničiti.

Kako biste sprečili ujed krpelja, važno je da znate i to sa čim zapravo imate posla i koliko su opasni:

Krpelji mogu ležati bilo gde u travi i strpljivo čekati mesto na kojem će se zakačiti i hraniti. Kako bi uopšte opstali, krpeljima je potrebna krv, toplo i mračno mesto zbog čega se oni često kače za potkolenice, butine, pazuh pa čak i kod genitalija ukoliko im je to dostupno. Naravno, uključena su i sva druga mesta na telu.

1 / 3 Foto: Printscreen Youtube

Najveća opasnost od ujeda krpelja nije on sam, već paraziti koji se tokom sisanja krvi razmnožavaju. Upravo oni mogu da prouzrokuju simptome Lajmske bolesti. Kada krpelj zaražen to bakterijom ubode čoveka, prvi znaci bolesti najčešće se javljaju odmah, ali je moguće da se naznake bolesti pojave i do mesec dana kasnije.

Kako prepoznati ujed krpelja?

Obično se na mestu ujeda pojavljuje crvenilo koje nalikuje bubuljici ili nekoj vrsti kraste.Tada već treba reagovati jer se zanemarivanje crvenila može proširiti na drugi stadijum i upaliti nerve i mišiće u okruženju.

Da li je neophodno ići kod lekara kako bi se izvadio krpelj?

U svakom slučaju najbolja opcija jeste da odete kod najbližeg lekara kako bi se krpelj adekvatno izvadio bez bilo kakvih posledica.

Šta sve treba da znate ukoliko krpelja vadite sami:

Za vađenje krpelja spremite pincetu i veću iglu za davanje injekcija ili običnu šivaću iglu.

Dezinfikujte ih alkoholom ili u plamenu upaljača.

Pincetom lagano uhvatite krpelja što bliže površini kože. Polako povlačite, bez cimanja i gnječenja krpelja.

Istovremo lagano okrećite pincetu levo – desno. Može vam se desiti da otkinete veći deo krpelja (stomačno-grudni deo), a da rilica ostane u koži, kao crna tačka. Nju vadite sterilnom iglom. Lakše će vam biti iglom za davanje injekcija. Ako nabavite deblju bocnite vrh ispod rilice tako da ona upadne u unutračnjost igle.

Običnom iglom vadite kao čto bi izvadili trn ili ljuskicu iz kože.

Da li su krpelji u Srbiji opasni?

Slučajevi zaraženih krpelja na područjima gradova se obično brzo pročuju budući da osobe koje ujede izvađen krpelj nose na testiranje. Na taj način možete izbegavati odlazak na pojedina područja ili da povedete računa o preventivnom ponašanju. Činjenica je međutim da krpelji jednako vladaju i u gradskim parkovima i u šumi, naročito u proleće.

Kako sprečiti ujed krpelja?

Ukoliko planirate ceo dan u prirodi u apoteci za sebe i decu možete kupiti sprej protiv krpelja koji možete naprskati na delove koji su izloženi. U suprotnom, obucite se tako da pokrijete celo telo. Detetu uvucite pantalone u čarape. Krpelja ćete lakše primetiti ako obučete detetu svetliju odeću.

Krpelji mogu visiti u grmlju, zbog čega je važno da se ipak krećete pročišćenim stazama. U svakom lsučaju po povratku iz prirode detaljno se pregledajte i reagujte odmah ukoliko primetite ujed.

(Espreso / Bebac.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.