DR ALEKSIĆ OTKRIO KAKO DA PREPOZNATE AKO VAS UJEDE ZARAŽENI KRPELJ: Napada organe i može biti SMRTONOSNO
Dr Aleksić, Foto: Printscreen/youtube/PRVA

UPOZORio sve

DR ALEKSIĆ OTKRIO KAKO DA PREPOZNATE AKO VAS UJEDE ZARAŽENI KRPELJ: Napada organe i može biti SMRTONOSNO

Doktor iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju objasnio po čemu se prepoznaje da je krpelj koji vam se zakačio zaražen, ali i odvratnu stvar koja se dešava ako mažete kremu prije nego što se krpelj izvadi!

Objavljeno: 11:36h

Topliji prolećni dani period su kada svi više boravimo napolju, ali nismo jedini. Buđenje prirode i bujanje vegetacije znači da se "bude" i krpelji.

"Možemo da kažemo da je sezona krpelja u jeku jer mjeseci april i maj su mjeseci kada je brojnost populacije krpelja najveća na teritoriji Beograda i u Srbiji. To je vrijeme kada vegetacija buja i krpelji kreću da se pare i naravno da traže žrtvu odnosno pacijenta za svoj krvni obrok koji će im omogućiti polaganje jaja i nastavak generacije", rekao je u emisji 150 minuta na TV Prva dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Poznato je da krpelji mogu da prenesu neke bolesti, najčešće Lajmsku, a dr Aleksić je rekao da je "otprilike od 25 do 30 odsto uzroka krpelja sa neke lokacije na teritoriji Beograda je zaraženo", tako da je preporučljiva individualna zaštita kada boravite u prirodi.

Ono što je problematično je da ne možemo unapred da prepoznamo krpelja koji ima bakteriju, ali doktor je objasnio kako da prepoznate ako vas ujede zaraženi krpelj.

Krpelj
foto: Profimedia

"Ono što je bitno je reći da na mestu uboda zaraženog krpelja ostaje trag odnosno crvenilo koje se koncentrično širi u slučaju da je bakterija ušla u telo i to je karakterističan znak za Lajmsku bolest. U svakom slučaju, pri pojavi prvih tragova na koži potrebno je potražiti savet lekara. Ono što je značajno je da se u tom prvom stadijumu Lajmska bolest može izlečiti jačim ili antibioticima širokog spektra, a ono što je opasno je ako se ne otkrije na vreme i ako pređe u hroničnu fazu, znači u fazu dva i fazu tri, kada može izazvati velike probleme jer je to multisistemska bolest, odnosno napada različite organe i može čak dovesti do smrti ako se ne leči".

Kako je objasnio dr Aleksić, "u slučaju da bakterija uđe u telo, taj karakteristični crveni pečat će se razviti od trećeg do 30. dana", pa zatim apelovao na ljude da obavezno pregledaju kožu posle boravka u prirodi, kako krpelj ne bi prošao nezapaženo.

Krpelj
foto: Profimedia

"Ako je krpelj skinut kako treba, možete ga doneti u Zavod na pregled da se vidi da li je zaražen bakterijom borelijom i u tom slučaju se javite lekaru i one prepisati odgovarajuću terapiju. Ukoliko se ne otkrije na vrijeme i vi previdite te prve znake crvenila na koži, onda je opasno ako pređe u hroničnu fazu".

On je rekao i da nije preporučljivo da ljudi sami skidaju krpelje, već da je najbolje da odu u zdravstvenu ustanovu gde će to obaviti neko stručan. Objasnio je i zašto nije pametno da krpelja mažete nečim – upozoravamo vas, zgadiće vam se:

"Ne preporučuje se nikakvo mazanje krpelja da se spreči disanje, petrolejom, nekom kremom ili tome slično jer on u tom slučaju može povratiti crevni sadržaj i tako vam ubaciti bakteriju ako nije počeo još da se hrani".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.