NEPOZNATI HEPATITIS NAPADA DECI JETRU: Da li je misteriozni VIRUS stigao u Srbiju?
Ilustracija, Foto: Profimedia

lekari upozorili na pojedine simptome

NEPOZNATI HEPATITIS NAPADA DECI JETRU: Da li je misteriozni VIRUS stigao u Srbiju?

U svetu su obolela deca uzrasta od jednog meseca do 16 godina, a u većini su mlađi od 10 godina

Objavljeno: 10:22h

U Srbiji nema slučajeva dosad nepoznatog hepatitisa, koji je među decom dosad prijavljen u najmanje 11 zemalja, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, bio je fatalan za bar jedno dete. SZO nije precizirala u kojoj zemlji je dete preminulo od misteriozne bolesti.

Sumnja se da je oboljenje koje je kod 17 od 190 obolelih mališana zahtevalo transplantaciju jetre izazvano nekim od adenovirusa, ali stručnjaci procenjuju da će biti potrebno bar mesec dana da se virus sekvencionira i utvrdi šta se zapravo dešava.

U Srbiji nema slučajeva misterioznog virusa
U Srbiji nema slučajeva misterioznog virusafoto: Profimedia

Prvi slučajevi nepoznatog hepatitisa, koji nije izazvan nijednim od poznatih virusa - A, B, C, D ili E, zabeleženi su u Velikoj Britaniji, gde je obolelo 114 dece. Po broju registrovanih slučajeva, sledeća je Španija sa 13, Izrael sa 12 i SAD sa devet, ali bolest je među decom prijavljena i u Danskoj, Irskoj, Holandiji, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Rumuniji i Belgiji.

Ukupno je u Evropi do juče prijavljeno 140 slučajeva bolesti. Andrea Amon, direktorka Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti u Stokholmu, rekla je da oni nisu međusobno povezani.

U dečjim klinikama u Srbiji kažu da imaju male pacijente sa gastroistentinalnim infekcijama izazvanim poznatim rota virusima, ali ne i sumnjive na misteriozni hepatitis.

Profesor dr Darko Nožić, infektolog, uz ogradu da se još ne zna kako misteriozno oboljenje nastaje i sa čim je povezano, rekao je da su simptomi akutnih hepatitisa slični: mučnina, povećana temperatura i žutica.

- Ako bi ovo bio adenovirus, oni su mnogo češći kod dece, njima je ovo verovatno prvi put da se susreću sa virusom i automatski predstavljaju grupu koja se najčešće razboleva. Ipak je ovo zabrinjavajuće - rekao je prof. Nožić.

U svetu su obolela deca uzrasta od jednog meseca do 16 godina, a u većini su mlađi od 10 godina. Pre nego što su se ispoljili znaci akutnog oboljenja jetre, deca su imala žuticu, dijareju, povraćanje i bolove u stomaku.

Kako se ne zna uzrok, nepoznat je i put prenosa, pa lekari zasad samo apeluju na pojačanu higijenu. Ohrabrujuće je što se broj slučajeva ove misteriozne bolesti ne povećava brzo, ali stručnjaci ipak očekuju dalje širenje i upozoravaju lekare da obrate pažnju na simptome kao što su taman urin, žutilo očiju i kože, mučnina, umor, groznica, gubitak apetita, povraćanje, bol u stomaku, svetla stolica, bol u zglobovima...

Marija Buti, patolog iz Barselone i predsednica Evropskog udruženja za proučavanje jetre (EASL), rekla je da je "glavna briga" težina soja, s obzirom na to da je kod oko 10 odsto obolelih došlo do otkazivanja jetre.

ZBOG KOVIDA BEZ IMUNITETA?

Iako je adenovirus najverovatnija hipoteza, u toku su istrage o uzročniku bolesti, saopštila je SZO. Prema podacima ove organizacije, adenovirus je otkriven u najmanje 74 slučaja, a najmanje 20 dece bilo je pozitivno na virus korona.

Jedna od mogućnosti na koje takođe ukazuju svetski stručnjaci jeste da su mala deca poslednje dve godine rasla u specifičnim uslovima zbog antikovid mera i da nisu izgradila imunitet na adenoviruse koji izazivaju niz bolesti, poput prehlade, bronhitisa i dijareje, ali uglavnom ne dovode do teških stanja.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.