EKSKURZIJE I IZLETI OGROMAN IZDATAK ZA KUĆNI BUDŽET: Đaci na rekreaciju, a roditelji u sekiraciju
Izlet, Foto: Printscreen/RTS

SVE SKUPLJE

EKSKURZIJE I IZLETI OGROMAN IZDATAK ZA KUĆNI BUDŽET: Đaci na rekreaciju, a roditelji u sekiraciju

U školi kažu da cena izleta obuhvata troškove rada učitelja, odnosno vođe puta, prevoza i ručka i da je ugovorena još prošle godine, pre nego što su se uvećali troškovi prevoza zbog poskupljenja goriva

Objavljeno:

Kako god da se dogovore škole i agencije, na kraju računica pokaže da su đački izleti i ekskurzije ozbiljna stavka u kućnom budžetu. Zbog cene goriva poslednjih meseci izleti su još skuplji. Koja je gornja granica koju će roditelji moći i hteti da plate?

Za dvoje dece, koji su učenici prvog i četvrtog razreda Osnovne škole "Josif Pančić", Danijela Pavlović će ove godine morati da izdvoji više od 50.000 dinara za rekreativnu nastavu na Kopaoniku.

Pored toga, od škole su dobili ponudu i za izlet do Specijalnog rezervata prirode "Zasavica" po ceni od 2.800 dinara.

"Za izlet se nekako i skupi, za taj jedan dan, ali za rekreativnu je prilično mnogo. Nama su u redu cene, ali mislim da su skuplje u odnosu na prošlu tj. pretprošlu godinu pošto za vreme korone nisu išli nigde", rekla je Danijela Pavlović.

U školi kažu da cena izleta obuhvata troškove rada učitelja, odnosno vođe puta, prevoza i ručka i da je ugovorena još prošle godine, pre nego što su se uvećali troškovi prevoza zbog poskupljenja goriva.

1 / 4 Foto: Printscreen/RTS

"Na početku prošle školske godine smo održali javnu nabavku i postavljene su cene u saglasnosti sa izvođačem, turističkom agencijom usaglasili smo se da zadržimo te cene i da realizujemo u toku maja meseca. Kad su u pitanju rekreativne nastave one su sprovedene upravo u ovo vreme posle početka velikog porasta cena isto kroz javnu nabavku, tako da su te cene ponuđene roditeljima i bilo je izjašnjavanje svakog roditelja pojedinačno", kaže Milan Bajić, direktor OŠ "Josif Pančić".

Za sledeću školsku godinu, javne nabavke za izlete i rekreativne nastave za septembar i oktobar škola će najverovatnije raspisati u avgustu, a cene je u ovom momentu teško predvideti. U zavisnosti od ponuda turističkih agencija razlikuju se i cene.

Ipak, roditelji uvek donose konačnu odluku o tome da li će deca putovati.

Zbog pandemije koronavirusa skoro dve godine važila je potpuna obustava svih vanškolskih nastavnih aktivnosti, pa privatni prevoznici kažu da sada, uprkos rastu cena goriva i troškova prevoza, đaci više idu na ekskurzije. U turističkim agencijama tvrde da je najveći izazov u planiranju cena prevoza.

"Konačno su počele da se organizuju ekskurzije, izleti i ostali aranžmani koje prave turističke agencije, tako da je sada interesovanje turističkih agencija, odnosno ostalih korisnika povećano, ono je znatno veće nego za vreme korone naravno, a otprilike se izjednačilo sa nivoom koji je bio pre korone", rekao je Dušan Krstić, privatni prevoznik.

"Mi sada imamo situaciju da, na primer, konkretno kod autobuskih aranžmana, gde su najveće promene, imamo poneke odgovore prevoznika da konačne cene prevoza na određenim relacijama mogu da nam daju tek pet do 10 dana pre samog puta, a mi cenu moramo da dostavimo putnicima i po nekoliko meseci ranije", kaže Marko Knežević iz turističke agencije.

Ako cena prevoza skoči toliko da turistička agencija nema profit od organizacije putovanja, moguće je da neki školski izleti i ekskurzije budu otkazani.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.