ZARAŽENI KRPELJI HARAJU IZLETIŠTIMA U SRBIJI: Nakon boravka u prirodi OBAVEZNO uradite OVO
Izletište, Foto: Profimedia

OPREZ!

ZARAŽENI KRPELJI HARAJU IZLETIŠTIMA U SRBIJI: Nakon boravka u prirodi OBAVEZNO uradite OVO

Samostalno uklanjanje krpelja može biti opasno, jer može doći do izlivanja, u slučaju da se ne ukloni deo krpelja

Objavljeno:

Prijatne prolećne temperature i slobodno vreme tokom praznika koristimo i za boravak u prirodi, šetnju i izlete. I tu mogu da nas čekaju neprijatna iznenađenja, poput krpelja, koji mogu izazvati lajmsku bolest.

Izbor uređene zelene površine, parkova i izletišta, adekvatna garderoba, provera kože i odeće nakon boravka u prirodi, i obavezno tuširanje, to su osnovni saveti, prevencija.

‚‚Svaki krpelj posle kontakta luta i traži najpogodnije mesto u nekom vremenu od 6 do 12 sati, tako da obavezno tuširanje posle boravka u prirodi predstavlja jedan način nesvesnog uklanjanja krpelja, jer mlaz vode je dovoljno jak da skine i ukloni životinju", objašnjava dr Ljubiša Stojiljković, načelnik Urgentne medicine.

Dolaze pacijenti sa ujedima krpelja do urgentne medicine, ali adresa je, kažu nadležni, izabrani lekar. Ne završava se postupak uklanjanjem krpelja, neophodno je i praćenje pacijenta. Prvi simptom koji može ukazati da je reč o ujedu zaraženog krpelja je crvenilo oko mesta ujeda.

1 / 5 Foto: Printscreen/youtube

‚‚To crvenilo može da se javi nekoliko dana nakon uboda krpelja, smatra se period od 3 do 32 dana, ali ja iz iskustva mislim da je nekih 7 do 10 dana optimalni period kad mi primetimo prve znake nakon uboda krpelja, znači sam ubod ne boli tako da pacijenti kasnije primete ubod, pa se možda malo kasnije i jave lekaru", ističe dr Snežana Tasić, načelnica Službe za Infektivne bolesti.

Izletišta oko Vranja su prazna i spremna za izletnike tokom prvomajskih praznika. Na Zlatiboru ima turista iz svih krajeva zemlje:

„Izbegavam travu, šta ću, što dalje od trave to je sigurnije".

„Moja rođena sestra je dva tri puta imala problema i čak je posle i dugo bila na nekoj terapiji".

„Baš danas smo išli kod veterinara jer smo juče uočili krpelja, tako da smo odmah reagovali i otišli kod veterinara i oni su uradili sve što je u njihovoj moći, naravno da mora da se pregleda i da se vodi računa", kažu anketirani.

Samostalno uklanjanje krpelja može biti opasno, jer može doći do izlivanja, u slučaju da se ne ukloni deo krpelja.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.