SLEPE MIŠEVE JE NEMOGUĆE ULOVITI, SADA SE BUDE IZ HIBERNACIJE: Evo šta da uradite ako uđu u vaš dom
Slepi miš, Foto: EPA/Marc Mccormack

SAVETI

SLEPE MIŠEVE JE NEMOGUĆE ULOVITI, SADA SE BUDE IZ HIBERNACIJE: Evo šta da uradite ako uđu u vaš dom

Slepi miš u toku samo jednog sata pojede oko 600 komaraca

Objavljeno:

U tmini, nisko na nebu, tik iznad naših glava, zaklepetaju krila stvorenja koja ne znaju za svetlost, a onda, u mraku i nestanu, veoma brzo. Ko ih primeti u toj sekundi, zna o čemu se radi - slepi miš nadleće grad.

Vreme je kada se slepi miševi bude iz hibernacije, a kako je na grupi "Divlji Beograd" napisao jedan član, zbog toplijeg vremena sada mnogi mogu da upoznaju ove male superheroje (Betmene).

O vampirskim pričama više nema smisla diskutovati - slepi miševi nisu krvopije i ljude će u širokom luku izbegavati. Zapravo, oni su, kako kaže autor tekstića o njima pravi superheroji. Razlog je za ljude veoma koristan, oni koje optužujemo zbog praznoverja da su krvopije zapravo nas štite od pravih krvopija - komaraca.

- Slepi miš u toku samo jednog sata pojede oko 600 komaraca. O drugim insektima koji štete poljoprivrednim kulturama tek da ne pričamo. Ova životinjica je jedan od najboljih prirodnih pesticida koje postoje. Svih 45 vrsta šišmiša koji žive u Evropi se hrane insketima. Od toga Srbija je jedinstvena zemlja, jer zbog svoje klime nju nastanuje 31 vrsta - napisao je Boris Angelov.

1 / 3 Foto: Printscreen

On nam daje i savete šta da uradimo ukoliko slepi miševi zalutaju u naš dom.

1. Pošto se kreću eholokacijom najbezbolnije je da samo ugasite svetlo u sobu i izađete iz nje ostavljajući širom otvoren prozor. Posle par krugova kada se smiri u letu sam će pronaći izlaz.

2. Nemojte da vičete i da se derete. Jaki zvuci poprilično znaju da ometaju njihovu eholokaciju pa će se uspaničiti još više.

3. Nemojte pokušavati da ga uhvatite u letu. Zbog eholokacije nećete uspeti, a još više će se uspaničiti.

4. Ako se zbog umora spustio na zavesu ili na neku površinu polako mu priđite krpom ili peškirom. Nežno da uhvatite i stavite na sims od prozora odleteće sam.

5. Ako su velike vrućine pored simsa ostavite činijicu vode. Možda je uleteo u stan zbog temperaturne razlike ako imate klima uređaj. U toku dana se najčešće kriju u hladu tavana ili podruma.

6. Ako naiđete na mladunče slepog miša (parenje počinje i prvi mladi se rađaju krajem maja i početkom juna) probajte da ga stavite na što viši nivo ili da proverite sa kog tavana ili kog mesta je pao. Mada, pošto su njihove jazbine nepristupačne uzmite kutiju i probajte da ga napojite vodom, a posle idete u Prirodnjački muzej tamo postoji služba za njih.

7. Veliki mit ili zaludba je ta da slepi miš hoće da se uplete u kosu on zbog svoje eholokacije vidi skoro svaku vašu vlas tako da petljanje u kosu je za njega nemoguće.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.