RUSKI STRUČNJACI OTKRILI KORONU U SLEPIM MIŠEVIMA! Ovo nisu JEDINE životinje koje ljudima PRENOSE VIRUS!
Slepi miš, Foto: Print Screen Youtube

rusija

RUSKI STRUČNJACI OTKRILI KORONU U SLEPIM MIŠEVIMA! Ovo nisu JEDINE životinje koje ljudima PRENOSE VIRUS!

Neki od njih uzrokuju samo prehladu, dok su neki, kao SARS i MERS smrtonosni.

Objavljeno:

Ne paničite! Stručnjaci su otkrili nepoznate korona viruse u slepim miševima na Ruskom tlu. Na osnovu parcijalnih istraživanja veruje se da je Covid-19 došao upravo odatle.

U avgustu su stručnjaci počeli sa velikim istraživanjem na Ruskom institutu za epidemiologiju. Oni su uzimali uzorke iz izmeta slepih miševa širom Rusije, uključujući Moskvu, Volgograd, kao i obalu Crnog mora. Nakon dva meseca istraživanja konačno je pronađen korona virus.

- Istraživanje nije još uvek završeno. Trebaće nam dve godine da ga dovedemo do kraja. Za sada studija pokazuje samo da postoji koncentracija korona virusa u slepim miševima - kaže glavna naučnica na istraživanju.

Korona virusi su grupni virusi koji su otkriveni u sisarima i pticama, a najpoznatiji od njih je Covid-19. Neki od njih uzrokuju samo prehladu, dok su neki, kao SARS i MERS smrtonosni. Ovo istraživanje nije u potpunosti detektovalo o kom virusu je reč, kada se radi o slepim miševima.

Takođe, studija je otkrila genome drugih virusa, koji nisu korona. Ljudi nemaju razloga za brigu, ali ne bi bilo pametno sa njihove strane da dodiruju slepe miševe ili da uništavaju njihova staništa.

- Slepi miševi nisu ništa opasniji od drugih divljih životinja. Lisice i hrčci takođe mogu da prenesu korona virus ljudima - kažu stručnjaci.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.