PAZITE SVOJU DECU, NOVA OPASNA IGRA VLADA SRBIJOM!  Stavljaju petarde u flaše, pa onda... (FOTO)
Foto: AP

horor na ulicama bg-a

PAZITE SVOJU DECU, NOVA OPASNA IGRA VLADA SRBIJOM! Stavljaju petarde u flaše, pa onda... (FOTO)

Roditelji povedite računa!
Objavljeno:

- Sećam se dečaka koji je imao oko 14 godina. Njemu je petarda eksplodirala u šaci i tako mu raznela deo, pa smo mu delimično amputirali deo palca i zašili ranu, ali funkcija te šake nikada neće biti ista. Ne pamtim teži slučaj od tada - opisao je Stojićević incident koji se desio pre dve godine.

On naglašava da je prošle godine u prazničnom periodu u „Tiršovoj” najviše bilo dece koja su zadobila opekotine od petardi i da, srećom, nije bilo težih povreda.

foto: Profimedia

Stojićević ističe da veliki problem predstavlja i što se petarde kupuju od osoba koje nemaju dozvolu za prodaju, jer ne vrše nikakve provere pre puštanja u prodaju i ne poseduju sertifikate bezbednosti, te do detonacije može da dođe u bilo kojim uslovima.

Lekar je objasnio kakve sve povrede mogu nastati kod onih koji za vreme praznika ne mogu bez pirotehničkih sredstava.

- Najčešće su to opekotine šaka i ostalih delova tela, različite površine i stepena. Zatim, mogući su otvoreni i zatvoreni prelomi prstiju šake, a nisu retke ni one najteže povrede tipa semiamputacija i amputacija prstiju šake sa gubitkom funkcije iste. Takođe, veoma često se događaju povrede u predelu lica, sa oštećenjem funkcije oka i gubitkom vida, ali i sluha - upozorio je Stojićević.

foto: AP

Policija apeluje na roditelje i nastavnike da razgovaraju sa decom i ukažu im na posledice upotrebe petardi i vatrometa. Kako kažu, ne treba praviti razliku između slabih i jakih pirotehničkih sredstava, jer upotrebom dolazi do eksplozije, koja može da izazove ozbiljne posledice. - Budite oprezni, naročito prilikom nabavke tih sredstava na mestima gde se ona ilegalno prodaju, što nosi sa sobom dodatnu opasnost, s obzirom na to da su takva pirotehnička sredstva netestirana i samim tim mogu da proizvedu mnogo veće posledice - izjavio je Momčilo Sovilj iz MUP-a.

(Espreso.co.rs/ Izvor: Alo)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.