DA LI POSTOJI MOGUĆNOST DA SE POSLE PRAZNIKA POJAVI NOVI TALAS KORONE? Tiodorović dao JASAN odgovor
Branislav Tiodorović, Foto: Filip Plavčić, Printscreen

postoji protokol

DA LI POSTOJI MOGUĆNOST DA SE POSLE PRAZNIKA POJAVI NOVI TALAS KORONE? Tiodorović dao JASAN odgovor

Profesor je odbacio mogućnost da posle praznika može u Srbiji da se dogodi novi talas koronavirusa

Objavljeno:

Za predstojeće uskršnje i prvomajske praznike očekuje se da u Srbiju uđe oko 400.000, kako naših, tako i stranih državljana. Bez obzira na to što je epidemiološka situacija virusa korona u našoj zemlji pod kontrolom, svi oni će biti kontrolisani na ulazu u našu zemlju..

Za razliku od stranaca, svaki naš državljanin će moći da uđe u Srbiju bez obzira na to kakav mu je vakcinalni status i ima li negativan PCR test. Naravno, uz preporuku da se testira čim dođe u svoje mesto.

Kako je objasnio profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida, stranci će morati da imaju potvrdu o vakcinaciji ili PCR test ne stariji od 72 sata.

"Svi naši zemljaci koji dolaze, imaju pravo da uđu u zemlju. To pravo im garantuje ustav jer imaju naše državljanstvo. Za njih je preporuka da se, čim odu u svoje mesto jave odgovarajućoj zdravstvenoj službi i da urade testiranje ako nisu, i na osnovu toga da se odluči da li će ići kući, ili će se možda podvrgnuti kućnoj izolaciji ako je lakši oblik, eventualno ako je nešto ozbiljnije da se hospitalizuju", objasnio je profesor Tiodorović, prenosi Telegraf.

Profesor je odbacio mogućnost da posle praznika može u Srbiji da se dogodi novi talas koronavirusa. Eventualno, možda da dođe samo do blagog rasta brojki.

"Čim imamo toliki priliv ljudi, toliko veće komunikacije, imaćemo više mogućnosti za kontakte, za više rizika, može se desiti, ali ja ne očekujem veliki talas, nego malo povećanje koje će biti pod kontrolom. Jer, ipak, prirodni uslovi i veća prokuženost i prirodni imunitet su ti koji će sprečiti veliku pojavu broja pozitivnih, a i ako bude pozitvnih, hospitalizacije ne očekujemo. To je uočeno i u Evropi, i u svetu, pa i kod nas", kaže profesor Tiodorović.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.