SVAKIM DANOM SVE MANJE ZARAŽENIH: Da li će tako biti i posle praznika?
Knez Mihailova Beograd, Foto: Emilija Jovanović

KORONAVIRUS

SVAKIM DANOM SVE MANJE ZARAŽENIH: Da li će tako biti i posle praznika?

Da li je na izmaku?

Objavljeno:

Korona virus u našoj zemlji polako posustaje, te smo prema poslednjim podacima zabeležili oko 800 zaraženih po danu, a takav trend prema najavama stručnjaka očekuje se i u narednom periodu, što znači da će brojevi iz dana u dan biti u opadanju.

Ipak, sa koronom nismo završili, ali nas prema procenama lekara očekuje mirno proleće i leto, dok ćemo jesen svakako dočekati spremniji, što zbog novih vakcina, što zbog prirodnog prokužavanja i već obavljene imunizacije.

S druge strane i u Evropi su brojevi u opadanju. Nemačka koja je do nedavno brojala oko 100.000 i više zaraženih sada ima 19.303 prema poslednjim podacima, tu je i Francuska koja je takođe beležila visoke brojeve, sada je spala na 19.810, Italija 18.380… Tu je i Austrija sa 6.227, Grčka sa 3.868… Iz tih zemalja zbog praznika, već su pristigli naši ljudi, pa nas sigurno neće iznenaditi blagi skok novozaraženih, koji prema rečima lekara neće biti zaokružen „dramatičnim skokom“.

U regionu je takođe mirnije, u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, brojke su u znatnom padu.

Praznici i svadbe

Praznik
foto: News1/Filip Plavčić

Uskrs, 1.maj su pred nama. Svadbe i proslave uveliko su zakazane, te nas u narednom periodu očekuju takozvane epidemiološke zamke, koje ćemo, kako lekari kažu uspeti da savladamo ako budemo odgovorni.

Vakcinacija ide svojim tokom, četvrta doza je preporučena rizičnim grupama, dok se ostalima savetuju da budu odgovorni i ukoliko osete neke simptome koji ukazuju na kovid, da izbegavaju okupljanja, bilo da su u pitanju porodični skupovi, zabave ili svadbe, najbolje je da ostanete kod kuće. Takođe, iako maske više nisu obaveza, one su ostale kao preporuka, pa ih treba koristiti u određenim situacijama.

Da treba nositi maske podsetio je nešto ranije u razgovoru za "Blic" epidemiolog i član Kriznog štaba prof.dr Branislav Tiodorović, ali je i podsetio na izazove koji su pred nama.

- Treba biti oprezan po pitanju dešavanja sa duplim omikronom u zapadnoj Evropi. Iako ohrabruje vest koju su saopštili Izraelci - da nije u pitanju opasan soj - ipak budimo oprezni. Francuska, Nemačka, Italija to su one zemlje odakle će nam uglavnom doći naši ljudi za praznike, pa treba voditi računa i paziti na simptome. Uskrs nosi rizik, ne samo što dolaze naši iz inostranstva, već se tada obično održavaju svadbe, okupljanja, što nosi sa sobom visok nivo mogućeg zaražavanja. Da se razumemo, zabrane nema, ali budimo svesni da preporuke postoje, pa ako sumnjate da imate koronu, da imate neki simptom, nemojte ići na proslavu, svadbu, na neki skup - objasnio je nedavno profesor Tiodorović.

Hoće li kod nas biti iznenađenja?

Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta rekao je za RTS da je u Srbiji prisutan trenutno po njegovom saznanju omikron, i da nema velike razlike od koje podvarijante omikrona se neko zarazi.

Prema njegovim rečima, ima slučajeva nevakcinisanih osoba koje se ubrzano zaražavaju po nekoliko puta u par meseci, a ima i vakcinisanih koji se zaraze za kratak period dva puta, ali drugo zaražavanje je dosta blaže.

Podsetio je da je drugu buster dozu, odnosno četvrtu dozu vakcine, preporučivao odavno za sve starije od 60 godina koji su imunokompromitovani, ali i mlađima od 60 godina koji imaju hronične bolesti.

Novi sojevi

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proširila je listu novih sojeva korona virusa za dva nova soja, u pitanju su mutacije omikrona BA4 i BA5, koji su otkriveni u Južnoj Africi.

Naime, ovi sojevi pojavili su se i u Evropi, a stigli su i do Nemačke koja prema poslednjim podacima ima 87.680 novozaraženih korona virusom. Kako su pre nekoliko danas saopštili iz SZO, nepoznati su efekti mutacije, ali je poruka jasna „pandemija još uvek nije gotova“.

Direktorka programa za vakcinaciju SZO Kejt O''Brajan upozorila je vlade širom sveta na opasnost preranog popuštanja epidemioloških mera.

- Pandemija zasigurno još nije prošla – poručila je ona.

Ipak, ono što ohrabruje je da omikron iako mutira, ne daje znatno drugačije simptome, a kliničke slike su individualne i kao i do sada mogu biti komplikovane za teške bolesnike i one sa izuzetno slabim imunitetom. Ipak, za sve ostale i dalje se omikron zadržava samo u grlu, nosu, pa većina prolazi kao sa običnim gripom, ili potpuno asimptomatski.

Sve oči uprte u Šangaj

Šangaj, Kina, Korona, Korona virus, Koronavirus
foto: Profimedia

I dok je Evropa, čini se, na dobrom putu da u nekom narednom periodu možda i proglasi „pobedu“, u Šangaju se oštrim merama trude da potpuno iskorene koronu. Iako je u pitanju grad sa više od 25 miliona stanovnika, pa cifra od oko 20.000 novozaraženih, apsolutno ne predstavlja naročitu pretnju, oni su ipak odlučni da u potpunosti eliminišu ovaj virus.

Naime, vlasti su saopštile da je u ponedeljak registrovano 17.332 nova lokalna asimptomatska slučaja koronavirusa, što je manje u odnosu na 19.831, koliko je bilo prethodnog dana.

Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta izjavio je za RTS, da a uredbe u vezi sa koronavirusom morate stalno prilagođavati, ali da je važnije edukovati ljude da razumeju gde treba da nose masku, a gde nema potrebe.

Kada je reč o zatvaranju Šangaja zbog kovida, Šekler kaže da je kod Kineza 100.000 miliona starijih nevakcinisano, a kod starijih i omikron može da se iskomplikuje.

-Kina je specifična po mnogim stvarima, ne odustaju od nulte tolerancije ka virusu, bez obzira što imaju asimptomatske slučajeve. Kod njih se stariji nisu vakcinisali, za razliku od Srbije gde su stariji bili najrevnosniji u vakcinaciji. Kod Kineza 100.000 miliona starijih je nevakcinisano, a kod starijih i omikron može da se iskomplikuje. Mislim da je to razlog za zatvaranje, rekao je Šekler za RTS.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.