NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Broj novozaraženih i preminulih u padu
Ilustracija, Foto: Profimedia

KOVID

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Broj novozaraženih i preminulih u padu

Specijalista sudske medicine doc. dr Milenko Bogdanović izjavio je za Euronews Srbija da ne postoji nijedna metoda u medicini koja može preciznije da utvrdi uzrok smrti

Objavljeno:

U Srbiji je u poslednja 24 časa na korona virus testirano 5,657 osoba, od kojih je 635 novozaraženih. Nažalost, preminule su četiri osobe, a na respiratorima se trenutno nalazi 22 pacijenta.

Podsetimo, u Srbiji je juče na korona virus testirana 7.871 osoba, od kojih je bilo 728 novozaraženih. Nažalost, preminulo je 7 osoba, a na respiratorima je bilo 25 pacijenata.

U Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji je nedavno dobio sigurnu-specijalizovanu obdukcionu salu, počele su da se rade obdukcije osoba koje su bile zaražene koronavirusom. Očekuje se da će rad u ovakvim uslovima, za postmortalnu dijagnostiku, dati odgovor na brojna pitanja koja su mučila lekare tokom epidemije - kako je virus uticao na pojedine organe, ali i ceo organizam, da li je neko umro od kovida ili sa kovidom?

Specijalista sudske medicine doc. dr Milenko Bogdanović izjavio je za Euronews Srbija da ne postoji nijedna metoda u medicini koja može preciznije da utvrdi uzrok smrti i objasni povezanost između uzročnika, odnosno infekcije virusom i smrti.

1 / 5 Foto: Profimedia

"Razlika u našem radu, u odnosu na kolege iz Nemačke, je što osobe zaražene virusom korona koje mi obdukujemo najčešće nisu lečene od kovida, nisu ležale u kovid bolnici već je smrt nastupila u vanbolničkim uslovima npr. slučajevi samoubistva, ubistva, saobraćajne nesreće, ali i smrti nejasnog uzroka bez znakova traume, a u svim navedenim situacijama obdukcije se rade po nalogu suda. Kada se takvi slučajevi analiziraju daju dragocene informacije i sliku o tome do kakve promene virus izaziva na različitim organima, jer u ovakvim situacijama tok bolesti najčešće nije modifikovan primenom terapije", rekao je Bogdanović.

Bonus video:

04:13

BRZE VESTI 17.04.2022. 14.55

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.