GRADSKI PREVOZ ĆE POSKUPETI? Evo šta kaže ZORAN ANTIĆ!
Ilustracija, Foto: Beta/Milan Obradović, Ilustracija

važno obVEŠTENJE

GRADSKI PREVOZ ĆE POSKUPETI? Evo šta kaže ZORAN ANTIĆ!

Prema njegovim rečima, razlog njihovog zahteva je povećanje cene goriva, ali i delova za autobuse

Objavljeno:

GSP i privatni prevoznici podneli su u septembru prošle godine zahtev Sekretarijatu za javni prevoz o povećanju cene vožnje po pređenom kilometru od 17 odsto, a od 1. marta nadležni sekretarijat je odobrio privatnicima povećanje od 10 odsto, dok GSP nije dobio ništa, kaže Zoran Antić, predsednik Samostalnog sindikata GSP.

- Juče smo imali sastanak sa menadžmentom preduzeća. Želimo da apelujemo na gradonačelnika i zamenika gradonačelnika da se uključe u rešavanje ovog problema što pre. Plašimo se da nećemo moći da održimo trenutni red vožnje, a onda će se to primetiti na ulicama - navodi Antić za 24sedam.

Prema njegovim rečima, razlog njihovog zahteva je povećanje cene goriva, ali i delova za autobuse.

1 / 4 Foto: Printscreen/Instagram/Moj_beo_grad

- Suština je u troškovima prevoza. Cela situacija u Ukrajini je dovela do velikog povećanja cene nafte. Mi plaćamo naftu skuplje nego građanstvo, jer je cena još veća kada se kupuje na veliko. Sa sredstvima koja sada imamo doći ćemo u situaciju da trenutni red vožnje neće biti održiv. Nemoćni smo, nećemo imati čime da platimo gorivo - kaže sagovornik.

Navodi da GSP radi u interesu Beograđana i da isključivo zbog toga i postoji.

- Ne želimo da dođe do redukcija u gradskom saobraćaju. Gužve su svakodnevna slika sa beogradskih ulica. Kada bi se smanjio broj autobusa to bi dodatno zakomplikovalo situaciju. Postojao bi gnev putnika koji bi bio usmeren verovatno ka nama - kaže Antić.

Zoran Antić
Zoran Antićfoto: Kurir

GSP i privatni prevoznici imaju ista prava

Kako Antić objašnjava, GSP je 2019. potpisao aneks ugovora prema kojem su izjednačeni sa privatnim prevoznicima, te bi tako trebalo i da se postupa.

- Mi sada radimo po pređenom kilometru, izašli smo na tržište kao i privatnici, tražili smo samo da nam se izjednače uslovi i da nema subvencionisanja - ističe naš sagovornik.

Po ugovoru koji su prevoznici sklopili sa Gradom, dva puta godišnje, 27. septembra i 27. marta, ako za to ima opravdanog osnova, mogu podneti zahtev Sekretarijatu za povećanje cene prevoza prema pređenom kilometru.

Bonus video:

08:33

NAJPOŽELJNIJI RADNICI GRADSKE ČISTOĆE U ESPRESO IZAZOVU ZA DAN ZALJUBLJENIH: Beograđanke načisto ODLEPILE!

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.