SUVO ZEMLJIŠTE OBUSTAVILO PROLEĆNU SETVU: Ratari na severu Banata se našli u VELIKOM problemu!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

PROBLEM

SUVO ZEMLJIŠTE OBUSTAVILO PROLEĆNU SETVU: Ratari na severu Banata se našli u VELIKOM problemu!

Situacija je drugačija u odnosu na proteklu godinu, kada su poljoprivrednici sa sejalicama u polja ušli već prvog aprila

Objavljeno:

Na području Kikinde setva prolećnih kultura započeta je pre nedelju dana, ali je usled izuzetno suvog zemljišta, najvažniji posao u ovom delu sezone obustavljen.

Otkupljivači se još uvek nisu oglasili, ali ratari očekuju znatno više cene proizvoda, tako da će se na severu Banata ove sezone sejati veće površine pod suncokretom, iako će kukuruz i ove godine biti najdominantnija kultura.

Otkupljivači se još uvek nisu oglasili, ali ratari očekuju znatno više cene proizvoda, tako da će se na severu Banata ove sezone sejati veće površine pod suncokretom, iako će kukuruz i ove godine biti najdominantnija kultura.

Najvažniji posao u ovom delu godine, prolećna setva, na severu Banata započeta je prve nedelje aprila, ali su ratari vrlo brzo obustavili posao jer je zemljište veoma suvo.

- Prolećnu setvu smo započeli pre nedelju dana, ali smo morali da je obustavimo zbog nedostatka padavina, zemljište je veoma suvo, tako da sada poljoprivrednici čekaju kišu kako bi nastavili sa setvom kukuruza i suncokreta - kaže Branislav Kockar, poljoprivrednik iz Kikinde.

Situacija je drugačija u odnosu na proteklu godinu, kada su poljoprivrednici sa sejalicama u polja ušli već prvog aprila. Na parcelama gde je vlažnost zemljišta na zadovoljavajućem nivou, ratari završavaju posao.

1 / 7 Foto: Printscreen Youtube / RTV

- Optimalno je vreme za setvu, druga je dekada aprila, ali su ratari prethodne godine započeli setvu već prvih dana aprila. Sada je slična situacija jer imamo hladna jutra, ali je setva počela, suncokret i kukuruz se seju. Imamo velikih problema usled nedostatka vlage, suša je sveprisutna, tako da se seje tamo gde vlage još uvek ima, a tamo gde je nema, posao je privremeno obustavljen - dodaje Aleksandar Pap, iz Poljoprivredne stručne službe Kikinda.

Kukuruz će i ove godine biti naša najdominantnija kultura, koja će se naći u Kikindi na oko 35.000 hektara, ali će površine pod suncokretom biti veće jer se očekuje veoma dobra otkupna cena. Iako još uvek niko nije izašao zvanično sa ponudom, priča se o 82 dinara za kilogram soje, za kukuruz se pominje cena od 33 dinara, dok se za tonu suncokreta među poljoprivrednicima pominje i hiljadu evra.

- Još uvek je sve samo priča, pominju se određene cene za suncokret i kukuruz, ali još uvek niko ne pravi terminske ugovore za jesen. Očekujemo povećanje površina pod suncokretom, kako zbog cene, tako i zbog suše, tako da ratari uvek imaju alternativu - ističe Kockar.

1 / 7 Foto: Profimedia

- Otkupljivači najavljuju veoma visoke cene suncokreta, a što se kukuruza tiče, on će i ove sezone biti naša najzastupljenija jara kultura i on će biti najviše zasejan - smatra Pap.

Ova sezona biće specifična i na osnovu odluke poljoprivrednika da ne bacaju đubrivo na suncokret, ali se to neće drastično odraziti na prinose naše najzastupljenije uljarice, koja može i pod takvim uslovima pristojno da rodi, piše RTV.

Bonus video:

04:13

BRZE VESTI 17.04.2022. 14.55

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.