SIGURNO STE NEKAD ČULI DA SE DEČACI SPORIJE RAZVIJAJU OD DEVOJČICA: Pedijatri otkrivaju da li je to istina
Deca, Foto: Profimedia

REČ STRUČNJAKA

SIGURNO STE NEKAD ČULI DA SE DEČACI SPORIJE RAZVIJAJU OD DEVOJČICA: Pedijatri otkrivaju da li je to istina

Mit ili istina?

Objavljeno:

Dugo je vladalo uverenje da dečaci kasnije sazrevaju od devojčica istog uzrasta i da su manje napredni, naročito kada su socijalne veštine u pitanju.

Svaki roditelj koji odgaja i vaspitava više dece može da potvrdi činjenicu da odgoj svakog mališana nudi jedinstveno iskustvo.

Međutim, od davnina je uvreženo mišljenje da su devojčice pričljivije i da brže razvijaju socijalne veštine, dok njihovi vršnjaci suprotnog pola prednjače u fizičkom razvoju i gruboj motorici. Postoji verovanje da se dečaci razvijaju sporije od devojčica.

Sve bebe su različite, pa i pored toga što postoje određene razvojne prekretnice koje bi trebalo imati na umu, svaka će na kraju raditi stvari u svoje vreme. Čini se da je to uobičajeno verovanje koje se često prenosi na nove roditelje. Činjenica je da postoje razlike između dečaka i devojčica, ali isto važi nepisano pravilo da se oni u razvoju međusobno sustižu.

Na ovu temu rađene su i brojne studije. Kako bi razrešili nedoumice, administratori Rompera obratili su se pedijatrima, koji su upoznati sa ovom tematikom i koji stručno mogu da govore o razvojnim fazama dece.

Da li se dečaci razvijaju sporije od devojčica?

1 / 3 Foto: Profimedia

Uopšteno govoreći, odgovor je - ne, mada to ne znači da ne postoje razlike između polova.

- U proseku, postizanje razvojnih prekretnica u pet razvojnih domena – kognitivni, gruba motorika, fina motorika, komunikacija, socijalno-emocionalni razvoj - isto je kod dečaka i devojčica - kaže dr Mark Freilih, razvojni pedijatar.

On dodaje da mogu da postoje suptilne razlike između razvoja mozga dečaka i devojčica koje mogu da objasne različita očekivanja rasporeda za savladavanje veština među polovima.

Razlike u razvoju između dečaka i devojčica

Devojčice i dečaci mogu da razviju određene veštine u različitim vremenskim okvirima, ali oni će pre ili kasnije sustići jedni druge. Na primer, kako ističe Freilih, devojčice mogu da izgledaju naprednije u određenom razvojnom dobu, u veštinama koje zahtevaju vid, sluh, pamćenje, miris ili dodir, a neretko izgleda da imaju i bolje socijalne veštine.

Te razlike verovatno nisu samo zbog razlike u polovima. Pedijatar Fadilija Dopvel smatra da se deca ne razvijaju drugačije na osnovu polnih razlika.

Ako primetite razlike u razvoju između dečaka i devojčica, to je najverovatnije iz drugog razloga, smatra ona.

- Trebalo bi uzeti u obzir medicinsku istoriju svakog deteta, porodičnu anamnezu i podršku koju dobija u razvoju - napominje Dopvel.

Freilih dodaje da bi te razlike mogle da budu posledica bilo čega, od hormona preko genetike do iskustva, postavljajući pitanje: Koliko je razvoj deteta stvar biologije, a koliko vaspitanja?

Razvoj motornih veština kod dečaka i devojčica

Neka istraživanja su pokazala razvojne razlike u finim i grubim motoričkim sposobnostima. Fina motorika odnosi se na sposobnost izvođenja malih pokreta rukama, a primeri uključuju crtanje, korišćenje patentnog zatvarača i otvaranje vrata. Grube motoričke veštine odnose se na sposobnost korišćenja većih mišića u pokretima celog tela, a primeri uključuju puzanje, trčanje i bacanje lopte.

- Devojčice pokazuju da su naprednije u finim motoričkim veštinama, a dečaci postižu bolje rezultate kada se procenjuju gruba motorika u poređenju sa vršnjakinjama - objašnjava pedijatar dr Šarifa Glas.

Freilih kaže u osnovi istu stvar, dodajući da ih, iako devojčice mogu ranije da razviju fine motoričke i jezičke veštine, dečaci ih na kraju sustižu. Do treće godine starosti može da se primeti da dečaci pokazuju kognitivne veštine koje zahtevaju vizualno-prostornu integraciju, a koje su bolje nego kod devojčica istih godina.

Međutim, to nije samo zbog njihovog pola.

- Jedna studija pokazala je da percepcija i uticaj roditelja mogu biti značajni za razvoj više mnogo više od razlike u polovima - kaže Glas.

- Drugim rečima, dečaci i devojčice koji su različito odgajani i vaspitavani mogu potpuno različito da se razvijaju, brže ili sporije, što nema veze sa polom već sa okruženjem - kaže Glas.

Rast dečaka i devojčica

Kada je reč o fizičkom rastu, izvesno je da će postojati razlika među polovima, naročito dok su bebe, a zatim opet u adolescenciji. Freilih kaže da su težina, dužina i opseg glave veći uglavnom kod dečaka nego kod devojčica tokom prve godine života.

- Veruje se da je to povezano sa hormonalnim razlikama između dečaka i devojčica u ovoj ranoj fazi života - objašnjava on.

Verbalne veštine dečaka i devojčica

Postoje neka istraživanja koja pokazuju da dečaci razvijaju jezičke veštine kasnije od devojčica, ali dr Glas napominje da je ta ideja "kontroverzna". Kaže da su neka istraživanja pokazala da dečaci kasnije pričaju zbog polnih hormona. Neki istraživači kažu da je veća količina testosterona odgovorna za razliku u razvoju govora.

- Druga medicinska istraživanja su zaključila da faktori kao što su kulturne norme i šira varijabilnost u jezičkom i kognitivnom razvoju među dečacima daju lažnu percepciju da dečaci progovaraju kasnije od devojčica - kaže Glas.

Dakle, teško je reći da li devojčice razvijaju brže verbalne veštine samo zato što su ženskog pola ili zbog načina na koji su odgajane. Opšti zaključak je da je razvoj svakog deteta individualna i da ne postoje pravila, kao i da se deca oba pola međusobno sustižu u određenim uzrastima.

( Espreso / Telegraf Ona )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.