POTPORUČNICI SPREMNI ZA "ORLOVE": Mladi srpski piloti "preleteli" u poznatu bombardersku eskadrilu
Ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

ŠTA SVE MOŽE MOĆNI ORAO

POTPORUČNICI SPREMNI ZA "ORLOVE": Mladi srpski piloti "preleteli" u poznatu bombardersku eskadrilu

Potporučnik Bogdan Milovanović naglašava da je osećaj u najmanju ruku neverovatan

Objavljeno:

Najmlađi piloti Vojske Srbije od danas su spremni da lete na lovcu-bombarderu "orao". Na Vojnoj akademiji leteli su na školskim avionima "lasta" i "super galeb G4", a na aerodromu "Morava" u Lađevicma učili su šta sve može moćniji "orao".

Posle 15 godine pauze, piloti potporučnici su direktno posle promocije u septembru preleteli u poznatu bombardersku eskadrilu. Posle prvog samostalnog leta, tradicionalno šutiranje od komandanta dobio je Petar Ilić, koji je Vojnu akademiju završio kao prvi u rangu.

Pilot potporučnik Petar Ilić kaže da je to za njega veliki trenutak, veliki dan u njegovom životu. "Ovo je jedan svojevrstan dokaz da sav trud nije bio uzaludan i osećaj je izvanredan, neverovatan prosto", ističe Ilić.

1 / 3 Foto: Printscreen/RTS

Sa njim su iz iste klase došla još dva pilota.

Potporučnik Bogdan Milovanović naglašava da je osećaj u najmanju ruku neverovatan.

"Mi smo u septembru prošle godine došli u jedinicu i za nepunih sedam meseci smo uspeli da završimo preobuku za ovaj tip aviona. U suštini, svaki avion je za sebe poseban, ali najlepši osećaj sam imao dok sam leteo na ovom avionu", dodaje Milovanović.

Pilot Potporučnik Stefan Grbić želeo je da po završetku Vojne akademije dođe u 241. eskadrilu i da nastavi dalje karijeru na "orlu", ali nije, napominje, očekivao da avion može da bude tako moćan.

Na Lađevcima su zadovoljni odnosom potporučnika prema obuci i potvrđuju dolazak novih aviona.

Komandant 98. vazduhoplovne brigade, brigadni general Zoran Prodanović kaže da oni predstavljaju njenu sadašnjost i budućnost, i da je u toku intenzivna letačka obuka sa svim pripadnicima.

"Sa njima je početna preobuka sa ciljem dovođenja na stanje mogućnosti prihvata nove avijacije koja nam je u nagoveštaju. Infrastrukura na aerodromu, kao što možete da vidite, se takođe prilagođava. Obuka se intenzivira i mi smo spremni da po svim profilima prihvatimo novu avijaciju po planu opremanja", ističe Prodanović.

Popularni "Tigrovi sa Morave" ističu činjenicu da su mladi piloti došli sa izrazito malim brojem sati provedenim u vazduhu na školskom avionu "super galeb G4" i da su za veoma kratko vreme uspeli da savladaju preobuku na borbeni avion "orao".

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.