PLANIRALI STE ROŠTILJANJE ZA PRVI MAJ? Nakon prognoze meteorologa Ristića ćete možda PROMENITI PLANOVE
Ivan Ristić, Foto: Printscreen/RTS

KIŠA, KIŠA, KIŠA

PLANIRALI STE ROŠTILJANJE ZA PRVI MAJ? Nakon prognoze meteorologa Ristića ćete možda PROMENITI PLANOVE

U nedelju, 17. aprila, za katolički Uskrs i ponedeljak, 18. aprila, naša zemlja biće pod uticajem visinskog ciklona i hladnog vazduha iz srednje Evrope

Objavljeno:

Meteorolog Ivan Ristić dao je detaljnu vremensku prognozu do kraja aprila. Ukoliko ste planirali odmor za vaskršnje i prvomajske praznike, dobro pogledajte prognozu.

Prema prognozi meteorologa Ivana Ristića do kraja meseca očekuje nas česte promene vremena i velike oscilacije u temperaturi.

Vremenski izgledi za naredne dane

Posle divnog prolećnog petka, stiže nam osetnija promena vremena. Temperatura na 1500 m pašće za 15 stepeni, sa sadašnjih 10 na -5 stepeni Celzijusa koliko se očekuje u nedelju i ponedeljak.

Ristić ističe da će se kišovito i hladno vreme zadržati sve do 19. aprila od kada možemo da očekujemo postepen porast temperature.

- Polje visokog vazdušnog pritiska iznad severne i zapadne Evrope jača, a u sklopu toga u subotu, 16. aprila, preko naše zemlje premeštaće se oslabljeni hladni front, iza koga će doći do priliva hladnog vazduha iz srednje Evrope i pada temperature. Ponegde sa prolaskom fronta može biti slabe kiše. Vetar u skretanju na pojačan severni - kaže meteorolog.

1 / 2 Foto: Rina

Temperature ispod proseka za ovo doba godine

U nedelju, 17. aprila, za katolički Uskrs i ponedeljak, 18. aprila, naša zemlja biće pod uticajem visinskog ciklona i hladnog vazduha iz srednje Evrope. Biće promenljivo oblačno, vetrovito i sveže.

U centralnim i južnim krajevima Srbije očekuju se slabe padavine, u nižim predelima slaba kiša, u višim ponovo susnežica i sneg. Duvaće umeren, povremeno pojačan severni vetar. Maksimalna dnevna temperatura u nižim predelima će se kretati od 8 do 14 stepeni Celzijusa, a na planinama od -1 do 5 stepeni Celzijusa, što je ispod višegodišnjeg proseka za ovo doba godine.

- Postepeno poboljšanje vremena i porast temperature od utorka, 19. aprila. Iz dana u dan biće sve toplije, pa će se maksimalne temperature u drugoj polovini sledeće nedelje kretati od 15 do 20 stepeni Celzijusa. Zbog priliva toplog, vlažnog i nestabilnog vazduha iz centralnog Sredozemlja, biće uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom, naročito u popodnevnim i večernjim časovima - ističe on.

Vreme za Vaskrs i prvi maj

Meteorolog najavljuje relativno toplo vreme za Vaskrs, ali napominje da su mogući pljuskovi praćeni grmljavinom.

- U nedelju, 24. aprila, za pravoslavni Vaskrs, relativno toplo, smenjivaće se sunce i oblaci koji mogu doneti poneki pljusak sa grmljavinom. Maksimalna temperatura u većini mesta oko 20 stepeni Celzijusa.

Poslednja nedelja aprila počeće pravim prolećnim vremenom, biće pretežno sunčano i toplo, maksimalna temperatura prelaziće u nekim mestima 25 stepeni Celzijusa.

Novo naoblačenje sa kišom, pljuskovima, padom temperature i pojačanim vetrom očekuje se pred sam kraj aprila i početkom maja. Kako sada stoje stvari za prvomajski uranak biće potrebni kišobrani.

Sve u svemu do kraja aprila česte promene vremena i velike oscilacije u temperaturi, kako u toku dana tako i po danima.

Bonus video:

06:16

Espreso Modna Policija: Nada Macura

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.