ISPOVEST HIRURGA SA VMA KOJI JE IZVADIO PODLI TUMOR OD 17 KILOGRAMA: "Pružao se od jetre do male karlice"
Operacija, Foto: Profimedia

kompleksa intervenijia

ISPOVEST HIRURGA SA VMA KOJI JE IZVADIO PODLI TUMOR OD 17 KILOGRAMA: "Pružao se od jetre do male karlice"

Neverovatan podvig srpskih lekara

Objavljeno:

Hirurzi Vojnomedicinske akademije predvođeni potpukovnikom dr Miroslavom Mitrovićem i pukovnikom doc. dr Milanom Jovanovićem odstranili su redak tumor velikih dimenzija, 17 kilograma i prečnika 50 centimetara. U pitanju je pacijent (57) kome je tumor u potpunosti ispunjavao desnu polovinu trbuha pružajući se od jetre do dna male karlice, zahvatajući desni bubreg i ureter. Operacija je trajala pet sati.

Pukovnik doc. dr Milan Jovanović objašnjava da je u pitanju redak maligni tumor koji je za dve godine narastao nešto više od 17 kilograma. Pacijent je imao najpre tri ciklusa hemioterapije, a zatim je uspešno operisan 4.aprila, te je sada već otpušten na kućno lečenje.

-U pitanju je izuzetno maligni tumor koji može da raste do velikih dimenzija. Nezgodan je u principu i najbolje je operativno rešenje. U pitanju je pacijent 57 godina koji je pre dve godine osetio simptome koje su se javljali u vidu nelagodnosti, a zatim i bola u trbuhu. To je naročito bilo izraženo prilikom savijanja, a kako je vreme odmicalo i simptomi su se pogoršavali, objašnjava dr Jovanović.

-Opredelili smo se da uradimo hiruški zahvat i 29.marta je primljen kod nas. Nekoliko dana imali smo preoperativne pripreme, a 4.aprila uradili smo hirušku intervenciju. Tumor je zaista bio kompleksan i operacija je trajala pet sati. Pružao se od jetre do male karlice, pritiskao je krvne sudove i možete zamisliti koliko je tom čoveku bilo teško da nosi toliku težinu? Dakle, ispunjavao je desnu polovinu trbuha i pružao se od jetre do dna male karlice, a zahvatao je desni bubreg i ureter. Rizično je bilo jer se naslanjao na vitalne krvne sudove poput aorte, i donje šuplje vene. Sva creva su bila potisnuta na levu stranu trbuha, zbog čega je imao problem i sa varenjem i sa nelagodnošću, objašnjava za dr Jovanović.

1 / 2 Foto: Arhiva VMA

Kako dalje objašnjava lekar, tumor je bio podao i polako je rastao, što čoveka nije odmah odvelo lekaru.

- Kada nešto polako raste ono ne dovodi odmah do lekara. Nije on pravio takav bol pa da pacijenta odmah dovede lekaru. Ali ako povežemo sa onim da bol nije bila toliko izražena, pacijent je mogao polako da čeka. Operacija je trajala pet sati i bila je kompleksa. On se sada oporavio, jede, pije, oseća se lakše, 17 kilograma je izvučeno iz njegovog trbuha. Otpušten je kući na našu veliku radost, kaže dr Jovanović.

Potpukovnik dr Miroslav Mitrović istakao je da je VMA osposobljena da može da radi veoma kompleksne intervencije poput ove.

- Mi imamo dovoljno iskustva kako bismo mogli da pristupimo operacijama koje traju više sati i iziskuju adekvatnu pre i postoperativnu negu, rekao je dr Mitrović.

Članovi tima

Tim koji je učestvovao u višesatnoj operaciji prilikom koje je liposarkom bezbedno odvojen od jetre, aorte i donje šuplje vene činili su i specijalizanti hirurgije dr Jelena Vasojević, dr Pavle Dugalić i dr Darko Đenić. Instrumentarke Marijana Bugarčić, Jasmina Mitrović i Evgenija Milaković, bolničar Živorad Mitrović, a anesteziju su vodili dr Tanja Abazović, lekar na specijalizaciji iz anestezije dr Filip Stojanović i anestetičar Nataša Petković.

( Espreso / Blic )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.