NEZAPAMĆENI PODVIG NA VMA! Hirurzi odstranili tumor težak čak 17 KILOGRAMA i prečnika POLA METRA!
čovek na operacionom stolu, Foto: Beta/Branislav Božić

KOMPLEKSNE INTERVENCIJE

NEZAPAMĆENI PODVIG NA VMA! Hirurzi odstranili tumor težak čak 17 KILOGRAMA i prečnika POLA METRA!

Tumor je rastao dve godine

Objavljeno: 14:57h

Hirurzi Vojnomedicinske akademije predvođeni potpukovnikom dr Miroslavom Mitrovićem i pukovnikom doc. dr Milanom Jovanovićem odstranili su redak tumor velikih dimenzija - 17 kilograma i prečnika 50 centimetara.

Tumor je rastao dve godine i pacijentu u potpunosti ispunjavao desnu polovinu trbuha pružajući se od jetre do dna male karlice, zahvatajući desni bubreg i ureter.

Pacijent je imao najpre tri ciklusa hemioterapije, a zatim je uspešno opersian 4. aprila i već je otpušten na kućno lečenje.

1 / 3 Foto: AP

- U pitanju je izuzetno maligni tumor koji može da raste do velikih dimenzija. U pitanju je pacijent koji ima 57 godina a pred ve godine osetio je simptome u vidu nelagodnosti, a zatim i bola u trbuhu. To je naročito bilo izraženo prilikom savijanja, a kako je vreme odmicalo i simptomi su se pogoršavali - objasnio je dr Jovanović:

- Tumor je zaista bio kompleksan i operacija je traja pet sati. Rizično je bilo jer se naslanjao na vitalne krvne sudove poput aorte i donje šuplje vene. Sva creva su bila potisnuta na levu stranu trbuha zbog čega je imao problem i sa varenjem.

1 / 4 Foto: Luka Stojanović

Kako kaže dr Jovanović, pacijent se sada oporavio, jede, pije, oseća se lakše, jer ipak je 17 kilograma izvučeno iz njegovog tela. Potpukovnik dr Miroslav Mitrović istakao je da je VMA osposobljen da radi veoma kompleksne intervencije poput ove.

( Espreso / Blic )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.