UMESTO NA FARMI, PRAKSA U ZOO VRTU: Ovi učenici uče o životinjama na zanimljiv način
Zoološki vrt Palić, Foto: Aleksandra Čolić

u zoo vrt po znanje

UMESTO NA FARMI, PRAKSA U ZOO VRTU: Ovi učenici uče o životinjama na zanimljiv način

Subotičani veterinari imaju zanimljivu praksu

Objavljeno:

Za razliku od svojih vršnjaka koji praksu stiču na farmama i ekonomijama, učenici Hemijsko-tehnološke škole u Subotici koji se školuju za veterinarskog tehničara, praktična znanja mogu da steknu i u Zoološkom vrtu na Paliću.

Za tu praksu je rezervisan utorak i đaci se tome najviše raduju.

Tamo su svoji na svome, u posebnom delu, zatvorenom za posetioce, gde ova škola ima životinje u sopstvenom posedu.

"U početku je postojala distanca, strah, bilo je čudno i nama i njima, ali sada smo se navikli i mi na životinje i one na nas. Na času farmakologije dajemo im lekove, vitamine, znamo gde i kako da aplikujemo. Sada je već sve rutina, navika, nema objašnjavanja kao na početku, svako zna proces, a tu je i alarm koji meri vreme, što se brže i preciznije odradi, to bolje", pričaju Milica Puzović, Mediana Babić i Anja Zec, učenice odeljenja 2-3, prve generacije koja se školuje za veterinara.

1 / 4 Foto: Promo

Pričaju da im je važno da vide da životinje lepo napreduju i da su sve na broju - kao prvog dana. Kada su utorkom na terenu, osećaju se kao pravi veterinari.

Mnogi učenici su, ipak, prva praktična znanja stekli na farmi krava "Agro As" na Kelebiji, koja je jedna od prvih koja je učenicima otvorila vrata.

"Učili smo o muži i kako da se ophodimo prema životinjama, gledali profesora kako im vadi krv, pa smo i mi uzimali uzorak urina, upoznavali se sa higijenskim uslovima, videli gde se i kako čuva mleko... Bilo je i smešnih situacija, kada smo dobili zadatak da uzmemo uzorak urina, trčali smo sa čašicom u ruci od jedne do druge krave pokušavajući da uhvatimo koju kap", kroz smeh priča Anja.

Kabinet kao stanica

Osim rada na terenu, učenici imaju sjajne uslove za nastavu u prostorijama škole, gde opremljen kabinet podseća na pravu veterinarsku stanicu.

"Tu su skelet psa, kosti životinja, organi, u ormarima lekovi i instrumenti. Sve to i rad sa životinjama - dobili smo i više nego što smo očekivali! Već sada razmišljamo o nastavku školovanja, biće to svakako neki fakultet vezan za veterinu", slažu se sagovornici.

( Espreso / Novosti )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.