RODITELJI UZIMAJU KREDIT ZA PRIVATNE ČASOVE: Neki se spremaju za takmičenja, neki ne mogu da dođu ni do dvojke
Učionica, Foto: Printscreen Blic tv

muke roditelja

RODITELJI UZIMAJU KREDIT ZA PRIVATNE ČASOVE: Neki se spremaju za takmičenja, neki ne mogu da dođu ni do dvojke

"Privatni časovi nekad uzimali pred polaganje prijemnog ispita, a sada bukvalno za sve"

Objavljeno:

Privatni časovi i vid nastave "jedan na jedan", u poslednje vreme postali su gotovo neizbežni među decom svih uzrasta. Iako je taj vid nastave u prošlosti bio popularan uglavnom pred polaganje prijemnog ispita za srednju školu ili fakultet, sada je podjednako tražen čak i u nižim razredima osnovne škole.

Gordana Plemić, predsednica Udruženja "Roditelj", objasnila je da su se privatni časovi nekad uzimali pred polaganje prijemnog ispita, a sada "bukvalno za sve".

"Popravljanje loše ocene, kad je super odlično dete, kad roditelji smatraju da nema dovoljno informacija u školi, za petice i slabe ocene, polaganje ispita, čak sve češće u prvom osnovne jer roditelji smatraju da deca nekad ne mogu da stignu ostalu decu. Razni su razlozi", rekla je Plemićeva.

Smatra i da roditelji nekad ne dozvoljavaju deci da sama deca uče, da sama pitaju dodatno nastavnike, da sami istražuju.

Situaciju sa potražnjom dodatnih privatnih časova dodatno je, smatra Plemićeva, pogoršala pandemija.

"Nismo išli u školu, bilo je onlajn, prekidi, skraćeni časovi. Svakako da u školi deca nisu mogli dobiti ispredavani materijal ili dovoljno ponavljani, pa se napravila još veća potražnja privatnih časova. Desilo se da imate paralelni sistem kod dece", navodi predsednica Udruženja "Roditelj".

Cena privatnih časova zavisi od razreda, gradiva i kreće se od 1.200 do više od 2.000 po času ili dvočasu.

"Sve to mesečno može da ode i na 200 evra i to za samo jedno dete. Nekad roditelji i podižu kredit – većina roditelja sa prosečnom platom takav način školovanja deteta ne može da plati", navodi Plemićeva.

1 / 5 Foto: Profimedia

Brojni razlozi za uzimanje privatnih časova, u korenu nerazumevanje

Gordana Plemić smatra da se, kad se analizira ovaj trend, uzrok nalazi i u nerazumevanju na relaciji roditelji - nastavnici - škola.

"Decu bih izuzela jer oni prate šta mi radimo. Jako malo razgovaramo. Sistem obrazovanja je takav kakav jeste, ali često će nastavnici u školi reći da ima dopunskih časova određenih programom, ali da je jako mali odaziv, da deca ne dolaze na to, roditelji ne planiraju tu mogućnost da deca mogu tako da dobiju dodatno znanje", navodi Plemićeva.

Prema rečima naše sagovornice, postoji trend da se tako rešavaju i domaći zadaci. To je, kaže, i činjenje medveđe usluge deci.

"Dete treba da istražuje i da nauči kako će učiti", ističe predsednica Udruženja "Roditelj".

Jedan od razloga je i ambicija roditelja koji preko mere deteta žele da ostvare rezultete.

"Čini mi se da je sada mnogo važnija ocena nego stvarno znanje koje dete iznosi sa sobom, ali ima tu svega – ambicije roditelja, nemanje vremena, nekad i roditelji nemaju kapacitet da pomognu detetu da savlada gradivo. I kad sve to saberemo i oduzmemo, dođemo do ovoga", navodi Gordana Plemić.

Naglašava da školu treba vratiti sistemu jer se često dešava da za privatne nastavnike ne znamo ko su i šta su i da li su obučeni da rade sa decom i prenose im znanje.

( Espreso / Rts )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.