PRVI REZULTATI SKRININGA NA SMA: Testirano 37 beba
Bolničarka drži bebu u porodilištu, Foto: Profimedia

analize još traju

PRVI REZULTATI SKRININGA NA SMA: Testirano 37 beba

"Vrlo je verovatno da ćemo dijagnostikovati makar jedno dete"

Objavljeno:

Stigli su prvi rezultati skrininga na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) u GAK "Narodni front".

Kako je potvrdio rukovodilac projekta genetičar Miloš Brkušanin, vesti su dobre.

- Dobili smo rezultate za 37 beba. Kod svih je rezultat skrininga negativan - ističe Brkušanin.

Skrining na SMA pokrenut je prekjuče, 12. aprila kao jednogodišnji pilot-projekat u GAK "Narodni front". Kako je koordinator projekta u porodilištu pedijatar Tamara Šljivančanin Jakovljević ranije objasnila, studija ograničenog vremena trajanja je neophodan korak pre uvođenja skrininga na teritoriji cele zemlje, kao svojevrsna proba.

Dodala da je za mesto na kom će studija biti izvedena odabran "Front" zbog toga što je reč o najvećem porodilištu u zemlji, gde je prošle godine rođeno više od 8.200 beba. To je značajno, objašnjava, zbog reprezentativnosti uzorka na kome će se istraživanje sprovesti, jer je učestalost obolevanja od ove teške neuromišićne bolesti u proseku 1 : 8.000.

- Vrlo je verovatno da ćemo dijagnostikovati makar jedno dete - kazala nam je ranije, dodajući da postoje i teorijske šanse da u tom jednogodišnjem periodu na ograničenom prostoru ne bude otkrivena nijedna SMA beba.

Prvih nekoliko sati od pokretanja skrininga uzorkovano 20-ak beba, te da je do podneva narednog dana taj broj narastao na 50. Od tog broja, 37 je poslato na analizu u "prvom krugu".

Kako Brkušanin dodaje, za dobijanje rezultata analiza potrebno je oko pet sati.

Na analizu se šalje uzorak krvi iz pete. To, ističu stručnjaci, ne ugrožava zdravlje bebe, a efekti su u slučaju detektovanja obolelog deteta nemerljivi. Složno ističu da će se dete koje dobije terapiju pre ispoljavanja prvih simptoma razvijati kao ostala, zdrava deca.

Ipak, u jučerašnjoj poseti GAK "Narodni front" saznali smo da je bilo majki koje nisu dale saglasnost za to da se njihove bebe testiraju na SMA.

( Espreso / Telegraf )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.