KAŠLJETE VEĆ DANIMA, A NE ZNATE ZAŠTO? Pulmolog objašnjava koji su MOGUĆI RAZLOZI
Rengen pluća, Foto: Lepa i srećna

oprez

KAŠLJETE VEĆ DANIMA, A NE ZNATE ZAŠTO? Pulmolog objašnjava koji su MOGUĆI RAZLOZI

Određeni broj ljudi u ovom periodu javlja se lekaru zbog suvog i nadražajnog kašlja koji u proseku traje mesec dana

Objavljeno:

S obzirom da smo još u epidemiji koronavirusa, a ujedno su počele i alergije, odgovor je jasan odakle i napadni kašalj.

Osim pomenutih, postoji niz drugih razloga za kašalj, a jedan od njih je i postkovid koji se može javiti kao simptom nakon preležane korone. Tu je svakako astma, prašina, suv vazduh, ali ne treba zaboraviti i na maligna oboljenja, te se savetuje provera.

Direktor Klinike za pulmologiju UKCS, dr Mihailo Stjepanović u razgovoru za Blic objašnjava da svaki kašalj koji traje u nekom određenom periodu treba ispitati.

- Mnoge bolesti mogu biti uzrok kašlja. Svaki kašalj koji traje duže od tri nedelje zahteva ozbiljno pulmološko ispitivanje, pre svega radi isključivanja maligne bolesti. Ako pričamo o sezoni, sada se kašlje zbog alergija, krenuli su alergeni koji su u vazduhu, kreće cvetanje, te izazivaju suvi nadražajni kašalj. Sada se dosta pacijenata javlja u pulmološku službu upravo zbog suvog tog nadražajnog kašlja i razlog je uglavnom alergijske prirode.

Ali neovisno o toga, svaki kašalj koji traje treba detaljno ispitati. Takođe kašalj je često i posledica preležane korone. Zato, ponavljam ne može ništa bez pregleda, treba ispitati pacijenta u smislu pulmološke obrade, uraditi testove plućne funkcije, laboratoriju, osnovni snimak pluća i ukoliko je potrebno i skener pluća, objašnjava dr Stjepanović.

1 / 3 Foto: Profimedia

Simptomi raka pluća

Najčešći simptomi raka pluća su uporan kašalj, iskašljavanje sukrvičavog ispljuvka, bol u grudima koji se javlja prilikom kašlja ili tokom dubokog disanja. Takođe jedan od simptoma može biti i otežano disanje, kao i upala pluća koja ne prolazi ni nakon terapije, ili se često javljaju upale na jednom mestu. Takođe, kao simptomi mogu se javiti i gubitak apetita i telesne težine.

Ipak, svi ovi simptomi mogu biti razlog i drugih oboljenja koja nisu u vezi sa karcionomom, te se u svakom slučaju savetuje javljanje lekaru i konkretna detaljna provera kako bi se utvrdio tačan uzrok napadnog kašlja.

Tuberkuloza

Uporan kašalj, iskašljavanje, gubitak telesne težine, malaksalost, svi ovi simptomi ukazuju na mnoge virusne infekcije, kao i na plućnu bolest. Međutim, iako zaboravljena zbog visoke stope prokuženosti, ipak ima onih, koji obole i od tuberkuloze, ali srećom taj broj je nizak.

Tuberkuloza je zarazna bolest koju izaziva bakterija Mycobacterium tuberculosis, odnosno bacil tuberkuloze, te se bolest najčešće manifestuje na plućima, ali svakako može zahvatiti i druge organe, poput mozga, bubrega, creva, jajnike… Prenosi se putem čestica koje bolesnik iskašljava, s tim što sama zaraza ne znači i bolest, jer se svega 10 odsto inficiranih razboli od aktivne tuberkuloze.

- Simptomi su kašalj, uglavnom sa iskašljavanjem, gubitak apetita i telesne težine, temperatura između 37 i 38, opšta slabost, malaksalost uz telesno propadanje. Jedan od simptoma je i iskašljavanje krvi, ali i ne mora da znači, jer se taj simptom javlja i kod drugih bolesti kao što je rak pluća. Ali svakako, svako iskašljavanje krvi je hitno stanje koje potrebno adekvatno lečiti - objašnjava dr Stjepanović, piše Blic.

U svetu od tuberkuloze umre 1, 4 miliona ljudi, a od tog broja 90 odsto obolelih su odrasli. Srbija spada među zemlje koji imaju nisku stopu obolelih od tuberkuloze, dok u Evropi najvišu imaju Rumunija, Rusija, Bugarska i Bosna i Hercegovina.

( Espreso / Informer )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.