JEFTINIJE U PEPEO NEGO POD ZEMLJU: Vrtoglave cene sahrana u Srbiji, kasete za smeštaj kremiranih 3 puta manje
Ilustracija, Foto: Profimedia

poskupljuje

JEFTINIJE U PEPEO NEGO POD ZEMLJU: Vrtoglave cene sahrana u Srbiji, kasete za smeštaj kremiranih 3 puta manje

Na zakazivanje termina za kremaciju se čeka koliko i za sahranu, odnosno u zavisnosti od broja preminulih u određenom periodu

Objavljeno:

Dok se u Evropi više od šezdeset odsto upokojenih kremira, u našoj zemlji je ovakav vid pohranjivanja posmrtnih ostataka i dalje nepopularan.

Međutim, gradovi sve više oskudevaju u zemljištu za klasične sahrane, a kako piše Objektiv , cene ispraćaja u večna lovišta prilikom kremacije su znatno jeftinije.

Kako navode u JKP „Pogrebne usluge”, cene grobnica zavise od kapaciteta i kamena koji se koristi i kreću se od 250.000 dinara pa naviše, a u pomenutu cenu je uračunato 50 godina zakupa i 10 godina održavanja.

Cene kaseta za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka se kreću od 70.000 dinara pa naviše za kolumbarijume (kaseta u zidu predviđena za smeštaj dve urne) i od 115.000 dinara pa naviše za rozarijume (kaseta na zemlji u koju se može pohraniti od četiri do šest urni).

1 / 4 Foto: Nebojša Mandić

DVA KREMATORIJUMA U SRBIJI

Na zakazivanje termina za kremaciju se čeka koliko i za sahranu, odnosno u zavisnosti od broja preminulih u određenom periodu. Ipak, važeći zakon tačno određuje sve scenarije za polaganje kremiranih ostataka, ali nijedan od njih ne predviđa iznošenje urne van groblja.

U skladu sa važećim propisima, kremacija se može vršiti samo ukoliko je takvu želju za života izrazilo preminulo lice. Osoba koja se brine o kremaciji podnosi zahtev za kremiranje prilikom zakazivanja termina za kremaciju. Uobičajeno je da se prvo organizuje ispraćaj za kremaciju, u toku kojeg se porodica i prijatelji preminulih mogu oprostiti od svojih najmilijih. Ispraćajne kapele za kremaciju postoje na Novom groblju, Zemunskom groblju i groblju Lešće. Nakon ovoga obavlja se sama kremacija na groblju Lešće, gde se nalazi jedan od dva krematorijuma u Srbiji (drugi je u Novom Sadu), a zatim se utvrđuje datum polaganja urne.

PEPEO SE PROSIPA U „VRTU SEĆANJA”

Kako ističu, urne sa kremiranim posmrtnim ostacima preminulih lica mogu se smestiti u grobove, grobnice, kasete rozarijuma i kolumbarijuma, ili pohraniti u Vrtu sećanja na Novom groblju. Kasete rozarijuma i kolumbarijuma se mogu zakupiti na gotovo svim grobljima u nadležnosti JKP „Pogrebne usluge” Beograd. Prema važećim propisima, kremirani posmrtni ostaci preminulih lica se ne smeju ni privremeno ustupiti članovima porodice, odnosno srodnicima ili drugim licima, osim kada pruže dokaze da imaju obezbeđeno grobno mesto na drugoj lokaciji.

– Pepeo kremiranih posmrtnih ostataka van grobnih mesta moguće je pohraniti samo u „Vrtu sećanja” na Novom groblju u Beogradu. „Vrt sećanja” je ograđena i uređena parkovska površina sa ružičnjakom, klupama i mestom na kome se mogu zapaliti sveće i položiti cveće, pri čemu se imena i prezimena i godine smrti preminulih upisuju na posebnim memorijalnim stubovima u okviru vrta — navode u JKP „Pogrebne usluge”.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.