"KAFIĆI SMRTI" GLAVNA ATRAKCIJA U HRVATSKOJ: Ostaćete u ŠOKU kada vidite ko ih POSEĆUJE, a tek šta IME GOVORI
Hrvatska, Foto: EPA-EFE/ ANTONIO BAT/Ilustracija

TREND

"KAFIĆI SMRTI" GLAVNA ATRAKCIJA U HRVATSKOJ: Ostaćete u ŠOKU kada vidite ko ih POSEĆUJE, a tek šta IME GOVORI

Na ovim susretima se razgovara i o strahu od bolne smrti, eutanaziji, kremiranju i dostojanstvenoj smrti

Objavljeno: 11:28h

Ideja o ovoj vrsti kafića potiče iz Švajcarske.

Jedna od retkih činjenica koju niko ne može da ospori jeste da ćemo svi jednog dana umreti. Ali sam trenutak smrti i onoga što nas čeka nakon toga već stotinama godina je misterija, a svako od nas se bar jednom pitao kako će izgledati kraj naših života.

Ova neizbežna tema bila je inspiracija inicijative "Uz kafu o smrti" koja se proširila po Hrvatskoj. Jednom mesečno svi koje muči ili intrigira ova tematika okupljaju se u kafiću. Ova ideja stigla je iz Švajcarske, odakle se proširila Evropom.

"To je koncept laičkog okupljanja građana koji žele na mirnom mestu na siguran način, bez ismevanja, bez oklevanja, da razgovaraju o pitanjima oko smrti i umiranja", rekla je jedna od pokretačica inicijative u Hrvatskoj i organizatorka razgovora prof. dr Karmen Lončarek, načelnica Zavoda za palijativnu medicinu KBC-a Rijeka.

Na ovim susretima se razgovara i o strahu od bolne smrti, eutanaziji, kremiranju i dostojanstvenoj smrti.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/ ANTONIO BAT, Ilustracija

Karmen Lončarek otkriva kako se inicijativa proširila po Hrvatskoj iz Koprivnice, gde se već drugu godinu održavaju 'kafići smrti'. Organizuje ih udruženje Mudro drvo, kaže i navodi da je mnogo mladih ljudi zainteresovano za ovu inicijativu. "Ima dosta tinejdžera. Mi smo vodili takve razgovore, moj tim i ja, razgovarali smo od tinejdžerskog doba pa do devete decenije života. Čak bih rekla da ih zanimaju slične stvari. Od toga da li je bolje kremirati se ili ukopati ili šta misle o tome šta će se dogoditi nakon smrti", ističe riječka lekarka u emisiji "Direkt" na RTL-u.

Mudro drvo je, kako sami kažu, tim stručnjaka iz područja savetodavne terapije, obrazovanja i dramske pedagogije. Cilj svih delatnosti je promovisanje slobodnijeg i zaigranijeg učenja i življenja. Pristup je celovit – uključuje psihički i fizički razvoj dece i odraslih.

"Zato smo osmislili niz programa koji se temelje na prožimanju raznih metoda savetovanja i poučavanja s područja društvenih, umetničkih i prirodnih nauka", predstavljaju se na veb-stranicama. U udruženju Mudro drvo najavili su četvrti Kafić smrti te su na svojim internet-stranicama pozvali zainteresovane da im se jave.

"Ako vas je trenutna situacija, neki životni događaj ili lično promišljanje učinilo osetljivim za pitanja smrti i umiranja, pridružite nam se! Cilj nam je da kroz razmenu ideja umanjimo strah od smrti i pomognemo jedni drugima da što bolje iskoristimo svoje (konačne) živote", navodi se u pozivu tog udruženja.

Dodaju da je to četvrti po redu Kafić smrti u organizaciji Mudrog drveta.

"Razgovaraćemo o duhovnosti i kako ona utiče na naše poimanje smrti i života. Ideja o Kafiću smrti dolazi od švajcarskog sociologa i antropologa Bernarda Crettaza, a do sada ih je održano više od hiljadu širom sveta. Ovaj susret organizujemo onlajn zbog epidemiološke situacije. Prijavite se i pošaljite nam nekoliko reči o svojoj motivaciji za učestvovanje. Dobićete link uz koji ćete moći da se priključite susretu", napisali su u pozivu.

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.