STIGLE RODE! Mrčajevčani se raduju pernatim komšijama, od Južne Afrike prevalili DUG PUT! (FOTO)
Par roda, Foto: Printscreen/Youtube

ODOMAĆILE SE

STIGLE RODE! Mrčajevčani se raduju pernatim komšijama, od Južne Afrike prevalili DUG PUT! (FOTO)

Ranije su se rode isključivo gnezdile na drveću, sada se sve više približavaju naseljima i ljudima. Da lakše sviju svoje gnezdo u čačanskom kraju već je postavljeno pet veštačkih platformi

Objavljeno:

Više od decenije u proleće se u Mrčajevce kod Čačka vraćaju rode. Najviše im se obraduju mališani iz vrtića kraj kog su, na visokom odžaku, napravili gnezdo. U čačanski kraj već je stiglo tri para.

Da decu ne donose rode ovi mališani znaju, ali iako ta pesma možda nema veze sa ovim vesnicima proleća broj dece u vrtiću "Zvončica" u Mrčajevcima iz godine u godinu se povećava. Sada ih ima preko 170 i svi se pernatim komšijama raduju. Tako isti par dočekuju i nove generacije i nauče dosta o belim rodama:

"Naučila sam u vrtiću da se one sele kad dođe zima."

"Znam da rode imaju veliki kljun šiljati, imaju dugačak vrat i velike noge".

"Imaju visoki kljun da ne moraju da ulaze u vodu nego sa površine da uhvate ribu".

"Roda ide u vrtić i ja volim da roda dođe".

1 / 3 Foto: Jugmedia.rs / Gordana Nastić

Brzo je ovaj graciozni par popravio gnezdo u kome su prošle godine odgajili mladunce. Da se vrate svom mrčajevačkom domu, od Južne Afrike prevalili su dalek put.

"Dok dođu do naših krajeva čekaju ih i dalekovodi i još mnoge opasnosti. Znači, sve to kad savladaju pojave se na istom mestu i to još niko nije objasnio taj njihov fenomen orjentacije u prirodi'', kaže Dragiša Petrović, iz udruženja "Sove na oprezu" iz Čačka.

Ranije su se rode isključivo gnezdile na drveću, sada se sve više približavaju naseljima i ljudima. Da lakše sviju svoje gnezdo u čačanskom kraju već je postavljeno pet veštačkih platformi.

"Sad imamo ljudi koji se sami javljaju i traže da im u blizini kuća postavimo te platforme za rode tako da se nadam da ćemo sigurno u budućnosti postaviti bar još nekoliko na teritoriji Grada Čačka'', navodi Dragiša Petrović, iz čačanskog Udruženja "Sove na oprezu" Čačak.

Ove godine bele rode su, pre prvih lasta, stigle u dolinu Zapadne Morave. Ornitolozi se nadaju dolasku većeg broja ovih ptica. Pre sedam godina južno od Save i Dunava zabeleženo je 380 aktivnih gnezda belih roda, po popisu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

( Espreso / Rts)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.