POČELA PROBNA DRŽAVNA MATURA: Da li će zameniti prijemni ispit za fakultet?
Maturanti, Foto: Printscreen/RTS

PROMENE

POČELA PROBNA DRŽAVNA MATURA: Da li će zameniti prijemni ispit za fakultet?

Ukoliko postignu dobre rezultate, ako žele, ocene mogu da im se upišu u dnevnik.

Objavljeno:

Umesto prijemnog na fakultetima za dve godine srednjoškolci bi trebalo da polažu državnu maturu u svojim školama. Počela je druga proba testiranjem iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Gimnazijalci će do 8. aprila polagati matematiku, zatim test iz nekog opšte-obrazovnog predmeta. Učenici srednjih stručnih škola polagaće stručno-teorijski test.

Maturanti probu državne mature vide kao pripreme za upis na fakultete. Od opšte-obrazovnih predmeta biraju one koje će polagati na prijemnom.

Ukoliko postignu dobre rezultate, ako žele, ocene mogu da im se upišu u dnevnik.

Proba je organizovana u više od 500 škola za 54.000 srednjoškolaca na srpskom i osam jezika nacionalnih manjina.

Borka Popović, direktorka Pete beogradske gimnazije kaže da je najkorisnija stvar za školu da se pokaže da se u njoj zaista uči.

Vođa tima Projekta državne mature Gregor Mohorčič objašnjava da su zaduženi da provere da li sistem funkcioniše.

"Proveravamo da li je sve spremno: od početne prijave do pripreme testova na jezicima nacionalnih manjina, isporuke testova i organizacije na školskom nivou", navodi Mohorčič.

1 / 6 Foto: Printscreen/RTS

Fakulteti nisu saglasni

Državna matura trebalo bi da od 2024. godine zameni dosadašnje prijemne ispite na fakultetima.

S tim rešenjem se većina fakulteta ne slaže. Smatraju da su prijemni ispiti bolji način za odabir studenata, posebno na umetničkim fakultetima.

Miloš Blagojević, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ističe da moraju "dosta toga da urade na razumevanju dva sistema: srednjoškolskog i visokoškolskog, kao i njihovom usklađivanju".

"Fakulteti su po zakonu vrlo bitni. Treba da donesu svoj plan upisa. To je nešto o čemu moramo da pričamo sa njima, da ih uključimo u ceo proces", ističe Blagojević.

Rezultati testa biće poznati do 19. aprila, posle čega sledi njihova analiza i prezentacija. Projekat finanisira Evropska unija.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.