VELIKA POBEDA MALOG NAUMA (4): Dečak koji je izbačen iz privatnog vrtića biće upisan u državni!
Naum i Jelena, Foto: Privatna arhiva

oglasili se iz sekretarijata

VELIKA POBEDA MALOG NAUMA (4): Dečak koji je izbačen iz privatnog vrtića biće upisan u državni!

Inspekcija Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu je brzo reagovala, te su izašli na teren i sproveli vanredni nadzor sporne privatne školske ustanove na Novom Beogradu

Objavljeno: 14:30h

Nakon pisanja medija o Naumu Jovanoviću (4) koga su, prema rečima njegove majke Jelene, hteli da izbace iz trećeg privatnog vrtića, oglasili su iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Saopštenje Sekretarijata prenosimo u celosti:

Dečak N.J. čiji su roditelji prijavili privatni vrtić „Naša druga kućica” jer su dete izbacili iz vrtića zbog nemogućnosti da se prilagode i odgovore njegovim potrebama, biće upisan u državni vrtić gde će sa njim raditi profesionalci, a privatni vrtić će snositi posledice zbog neispunjavanja mera prosvetne inspekcije, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

– Skandalozno je što je privatni vrtić uprkos merama prosvetne inspekcije ostao pri stavu jednostranog raskida ugovora i dete danas nije primljeno u vrtić. Reagovali smo odmah i mališan će uskoro krenuti u jedan od državnih vrtića. Takvo ponašanje je neprihvatljivo i od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ću zatražiti oduzimanje licence za rad ovog vrtića zbog grubog kršenja propisa – rekao je Gak.

Slavko Gak
Slavko Gakfoto: Zorana Jevtić

Kako je istakao, u pomenutom privatnom vrtiću nisu uložili ni osnovne, minimalne napore da, kao ustanova koja se bavi decom, pomognu u prilagođavanju deteta na kolektiv iako su od roditelja imali potpunu podršku, odnosno, oni su čak privatno angažovali i asistenta za dete koje ima disharmonično kašnjenje u razvoju.

– Neophodna je svaka moguća pomoć i profesionalnost u radu sa decom sa razvojnim problemima, ovakvi slučajevi su nedopustivi i moramo ih sankcionisati kako se ne bi ponavljali – rekao je Gak, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Naum iz Beograda rođen je kao terminska beba sa samo dva kilograma. Dobio je dijagnozu disharmoničnog kašnjenja u razvoju, kasnije je prohodao i progovorio. Dinamika razvoja je individualna za svako dete, a Naum je, zahvaljujući stručnjacima, vremenom svoje vršnjake sustigao.

Naum sa majkom
Naum sa majkomfoto: Privatna arhiva

Nakon što je su iz vrtića izrazili nameru da izbace dečaka, roditelji su odmah reagovali i stupili u kontakt sa advokatom kako bi pokušali da raskid ugovora stopiraju.

- Moraćemo na sudu da potražimo tu privremenu meru. Četvrti vrtić ne tražimo jer je teško sve raditi iznova, i nije lako da se dete svaki čas prilagođava na drugu sredinu. - rekla je tada Jelena za Espreso.

Povodom ove situacije obratila se Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda, prosvetnoj inspekciji i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

Inspekcija Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu je brzo reagovala, te su izašli na teren i sproveli vanredni nadzor sporne privatne školske ustanove na Novom Beogradu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.