NAUMA (4) HOĆE DA IZBACE IZ 3. VRTIĆA, MAJKA TRAŽI PRAVDU ZA SINA: "On je ETIKETIRAN kao dete koje ima PROBLEM"
Jelena i Naum, Foto: Privatna arhiva

JOVANOVIĆI TRAŽE PRAVDU

NAUMA (4) HOĆE DA IZBACE IZ 3. VRTIĆA, MAJKA TRAŽI PRAVDU ZA SINA: "On je ETIKETIRAN kao dete koje ima PROBLEM"

Jelena i njen suprug odmah su reagovali i stupili u kontakt sa advokatom kako bi pokušali da raskid ugovora stopiraju

Objavljeno:

Naum Jovanović (4) iz Beograda rođen je kao terminska beba sa samo dva kilograma. Dobio je dijagnozu disharmoničnog kašnjenja u razvoju, kasnije je prohodao i progovorio.

Dinamika razvoja je individualna za svako dete, a Naum je, zahvaljujući stručnjacima, vremenom svoje vršnjake sustigao.

Iako dijagnoza koju je dobio može predstavaljati zaostajenje ili odskakanje u razvoju određenih oblasti deteta, Naum se intelektualno razvija kao i druga deca.

Socijalno-emotivnih poteškoća, odnosno napada agresije, kako tvrdi njegova majka Jelena, sve je manje.

Jelena i Naum
Jelena i Naumfoto: Privatna arhiva

Zbog napredovanja i prevazilaženja problema, preporuka defektologa je predškolsko obrazovanje, koje Naum pohađa uz pratnju asistenta.

I umesto tolerantne sredine koja prihvata različitosti, prema rečima majke Jelene, Naum već u trećem privatnom vrtiću dobija etiketu "deteta koje ima problem".

- Kada Naum ubode dete prstom u oko, to se navodi kao povod da se odmah izbaci iz vrtića, a kada to učini "normalno dete", stvar se posmatra kao sporadični incident. Naravno, Naum ne sme to da radi, kao ni bilo koje drugo dete, a vrtić mu pomaže da se bolje socijalizuje i napreduje. Direktorka mi je rekla da su roditelji tražili da se on ispiše, što nije tačno. Kada sam joj rekla da ću pravdu tražiti na sudu jer nas diskriminiše, rekla mi je da će ona mene prijaviti socijalnoj službi "jer sam dete tek sad odveli kod oftalmologa, a ima toliku dioptriju". Inače, on je prvi put bio kod oftamologa sa četiri meseca, ističe Jelena Petrović Jovanović za Espreso.

Jelena objašnjava i da Naumov defektolog, odnosno asistent, kaže da dečaka odlično prihvataju druga deca u vrtiću.

- Devojka koja je njegov asistent, priča mi da se deca svađaju ko će Nauma da drži za ruku, kad staju u vrstu. On nosi veliku dioptriju pa mu je potrebna pomoć nekad da nešto vidi, da veže pertle, i onda se deca utrkuju ko će da mu se nađe, kaže Jelena.

Međutim, u izveštaju defektologa je, prema rečima Jelene, navedeno da sredina u vrtiću "nije inkluzivna".

- Vaspitači jednostavno odbijaju da prihvate Nauma. Stalno "pumpaju" stvari. Na primer, vaspitačica je rekla kako je Naum maltretirao nekog drugara, udarao ga. Kada je asistent pitala šta se dogodilo, deca su navela da Naum nikog nije udario, već da je srušio kocke drugaru. Vaspitačica ga je odmah etiketirala, a asistentu je zabranila da ubuduće ispituje decu šta se dogodilo, navodi Jelena.

Dodatni problem je nastao, tvrdi Jelena, kada je vlasnica privatnog beogradskog vrtića "Naša druga kućica" pokrenula jednostrani raskid ugovora.

- U njemu je navela da to radi "zbog narušene saradnje i nemogućnosti kapaciteta ustanove da nastavi obrazovno-vaspitni rad sa detetom". Tako da moj Naum može da ide u taj vrtić samo do 1. aprila, ističe Jelena Petrović Jovanović.

Naum
Naumfoto: Privatna arhiva

Trka za pravdu

Jelena i njen suprug odmah su reagovali i stupili u kontakt sa advokatom kako bi pokušali da raskid ugovora stopiraju.

- Moraćemo na sudu da potražimo tu privremenu meru. Četvrti vrtić ne tražimo jer je teško sve raditi iznova, i nije lako da se dete svaki čas prilagođava na drugu sredinu. - kaže ona.

Majci su vezane ruke, ali se uzda u pravdu. Kako je navela za Espreso, povodom ove situacije obratila se Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda, prosvetnoj inspekciji i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

Smatra da za dostizanje pravde u ovom slučaju može proći dosta vremena.

Inspekcija na nogama

Juče je reagovala Inspekcija Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu. Oni su izašli na teren i sproveli vanredni nadzor pomenute privatne školske ustanove na Novom Beogradu.

Iz vrtića "Naša druga kućica" za Espreso su rekli da ustanova neće davati nikakve izjave za medije i da sarađuju sa nadležnim institucijama.

700 evra za rad sa "problematičnom decom"

Kako Jelena tvrdi, njen sin je u prvi vrtić upisan sa godinu i po dana. Tu je proveo dve godine, a onda su im iznenada tražili 700 evra za rad sa "problematičnom decom".

U narednom vrtiću, drugom po redu, Naum je bio samo par nedelja, jer su, prema rečima Jelene, rekli da ipak ne mogu da rade sa njim u grupi sa vaspitačem manje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.