SINIŠA MIHAJLOVIĆ SE BORI SA LEUKEMIJOM, A OVO SU SIMPTOMI OPAKE BOLESTI! Signali su VRLO jasni, prepoznajte ih!
Siniša Mihajlović, Foto: Instagram / Printscreen

VODITE RAČUNA

SINIŠA MIHAJLOVIĆ SE BORI SA LEUKEMIJOM, A OVO SU SIMPTOMI OPAKE BOLESTI! Signali su VRLO jasni, prepoznajte ih!

Osobe sa akutnom leukemijom takođe mogu imati znakove i simptome povezane sa nakupljanjem nezrelih belih krvnih zrnaca, kao što su

Objavljeno:

Siniši Mihajloviću je leukemija, ova opaka bolest prvi put dijagnostikovana pre dve i po godine kada je se uhvatio u koštac sa njom i uspešno prošao kroz ciklus lečenja.

Ipak, leukemija se sada vratila a Mihajlović je saopštio da je "bolest zaista hrabra jer je odlučila da se vrati i bori s njim", a nakon što je loše vesti objavio na konferenciji za medije srpskom treneru neprestano stižu poruke podrške, a oco su simptomi i sve što treba da znate u vezi sa ovom opakom bolešću.

Leukemija simptomi

Rizična kategorija su odrasle osobe između 50. i 70. godine života, ali u poslednje vreme sve više mlađe osobe oboljevaju od leukemije.

Simptomi povezani sa leukemijom variraju u zavisnosti od vrste leukemije.

Često se dijagnostikuje akutna leukemija jer se obolela osoba oseća bolesno.

Osoba može imati simptome povezane sa nedovoljno normalnim krvnim ćelijama, kao što su:

Slabost, kratkoća daha i bledica kože zbog nedostatka crvenih krvnih zrnaca ( anemija )

Krvarenje i modrice zbog nedostatka trombocita ( trombocitopenija ) Groznica i infekcije usled nedostatka normalnih belih krvnih zrnaca ( leukopenija )

Osobe sa akutnom leukemijom takođe mogu imati znakove i simptome povezane sa nakupljanjem nezrelih belih krvnih zrnaca, kao što su:

  • Kost i zajednička bol
  • Povećani limfni čvorovi, slezina , jetra, bubrezi i / ili testisi
  • Glavobolja
  • Povraćanje
  • Konfuzija i napadaji (kada se višak ćelija sakuplja u mozgu ili centralnom nervnom sistemu )
  • Neobjašnjivo mršavljenje
  • Noćno znojenje

Hronična leukemija često sporo napreduje i lekar ih može naći tokom rutinske kontrole pre nego što se primeti bilo koji simptom ili može izazvati blaže oblike istih simptoma primećenih kod akutne leukemije. Neki se slučajevi mogu pratiti godinama pre nego što zahtevaju lečenje, dok drugi mogu biti agresivniji. Ako ćelije leukemije brže počnu da se dele, to može izazvati eksplozivnu krizu, gde leukemija postaje akutna, što dovodi do stvaranja samo nezrelih ćelija i brzo se pogoršava. Simptomi hronične leukemije uključuju:

  • Osećam se umorno ili bez prestanka
  • Neobjašnjiv gubitak težine ili apetita
  • Kratkoća daha tokom normalne fizičke aktivnosti
  • Bleda koža
  • Bol ili nelagodnost u gornjoj levoj strani stomaka (uzrokovana uvećanom slezinom)
  • Noćno znojenje
  • Krvarenje lako
  • Groznica
Leukemija
foto: Profimedia

DIJAGNOZA LEUKEMIJA

S obzirom na to, kao što smo videli u prethodnom pasusu, da su simptomi leukemije izuzetno nespecifični bolest se uglavnom otkriva sasvim slučajno odnosno tokom redovne kontrole krvne slike.

Ukoliko je broj belih krvnih zrnaca izuzetno visok, a pritom je smanjena količina crvenih krvnih zrnaca i krvnih pločica – lekar će preuzeti naredne korake u potvrđivanju ove bolesti.

Upravo je zbog nagomilavanja neiskorišćenih krvnih ćelija krv obolelog gusta i lepljiva, pa se i leukemija može utvrditi već prilikom vađenja krvi.

Na osnovu fizičkog pregleda lekar će utvrditi da li postoji uvećanje jetre, slezine, limfnih čvorova, prepona kao i vrata. Ukoliko na samom početku analize ukažu na to da postoji leukemija, lekar specijalista (hematolog, onkolog ili patolog) će mikroskopskom metodom pregledati koštanu srž (koja se uglavnom uzima iz kuka) i utvrditi vrstu leukemije.

FAKTORI RIZIKA ZA NASTANAK LEUKEMIJE

Lekari još uvek nisu utvrdili tačan uzrok leukemije, ali su povezali ovo oboljenje sa oštećenim DNK, pri čemu se upravo greška u genima odražava na nekontrolisani rast ćelija u koštanoj srži.

Kako starimo rizik od nastanka leukemije i raste, osim u slučaju kada govorimo o limfocitnoj leukemiji od koje najčešće obolevaju deca.

Muškarci, stariji od 70 godina su prema oceni lekara u rizičnoj kategoriji, ali to ne treba da opusti ni druge jer sve više mlađih (kako muških tako i ženskih) pacijenata je otkriveno u poslednjih desetak godina.

Iako leukemija nije česta bolest, i učestalost njene pojave je u 6 slučajeva na 100.000 ljudi potrebno je redovno obavljati redovne kontrolne pregleda kako ne bi bilo kasno po zdravlje i život pacijenta.

Statistika u Srbiji pokazuje da svaka sedma osoba u Srbiji koja oboli od leukemije je dete, a uzrok ovog karcinoma su pre svega genetika i radijacija.

Bolest može da se izleči samo ako se otkrije u ranoj fazi, a s obzirom na to da je ovo jedno od najopasnijih i najsmrtonosnijih malignih oboljenja jako su bitni redovni kontrolni pregledi pošto simptomi ne ukazuju odmah na postojanje ove bolesti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.