OVIH 5 ČINJENICA O STEFANU NEMANJI RETKO KO ZNA: Jedna u vezi sa SVETIM SAVOM je ŠOKANTNA!
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

DINASTIJA NEMANJIĆA

OVIH 5 ČINJENICA O STEFANU NEMANJI RETKO KO ZNA: Jedna u vezi sa SVETIM SAVOM je ŠOKANTNA!

Nemanjići su bili sjajni poznavaoci umetnosti i književnosti, a oduvek su se trudili i negovali kulturne spomenike i gradili nove crkve i manastire

Objavljeno:

Na promociji knjige "Nemanjići biografija", autora Luke Mičete u Skupštini grada Beograda, otkrivene su neke manje poznate, zanimljive činjenice o ovoj vladarskoj porodici.

Nemanjići su dinastija koja je iznedrila 11 vladara, od čega su sedmorica bili sveci, a petorica su napustili svet kao monasi. Nemanjići su vladali 205 godina.

Još jedna manje poznata činjenica koju mnogi ne znaju jeste da su svi Nemanjići imali sjajne žene. Njihove supruge su bile izuzetno cenjene i imale su važnu ulogu u svakodnevnom, ali i političkom životu države. Međutim, malo ko je razmišljao o tome kakve su bile majke.

Važili su za najuspešnije vladare srpske istorije, izuzetne vojskovođe i ktitore.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

Nemanjići su bili sjajni poznavaoci umetnosti i književnosti, a oduvek su se trudili i negovali kulturne spomenike i gradili nove crkve i manastire.

Zanimljivost je i to da je Stefan Nemanja sa 62 godine dobio trećeg sina Rastka, dok je njegova žena Ana imala 42 godine kada je rodila Rastka.

Malo ko zna i da je veliki župan Stefan Nemanja sa 84. godine otišao na Svetu Goru, a crkva Svetog Nikole u Kuršumliji je najstarija zadužbina velikog župana.

U postamentu spomenika Stefanu Nemanji nalazi se rodoslov loze Nemanjića.

Najavljeno je i da će, nakon podignutog spomenika Stefanu Nemanji, uskoro biti podignut i spomenik kralju Dragutinu, za vreme čije vladavine je Beograd postao prestonica Srbije.

Bonus video:

08:33

NAJPOŽELJNIJI RADNICI GRADSKE ČISTOĆE U ESPRESO IZAZOVU ZA DAN ZALJUBLJENIH: Beograđanke načisto ODLEPILE!

(Espreso/Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.