MRAČNA TAJNA IZ ŽIVOTA SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Zašto nikada nije otišao na očev grob?
Slobodan Milošević, Foto: Youtube printscreen

PORODIČNI ODNOSI

MRAČNA TAJNA IZ ŽIVOTA SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Zašto nikada nije otišao na očev grob?

Miloševićevi roditelji su se razveli

Objavljeno:

Jedna priča iz života bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića tumači se kao najmračnija tajna Miloševićeve porodice, a vezana je za razvod roditelja u njegovoj ranoj mladosti i kasnije samoubistva, prvo oca, pa onda i majke.

Pokojna profesorka Smilja Avramov je svojevremeno ispričala da su se Miloševićevi roditelji razveli, a uzrok razvoda je bio taj što je njegova majka od supruga tražila da napusti sveštenički poziv, budući da je Miloševićev otac završio Teološki fakultet.

– Majka Stanislava bila je veoma komunistički orijentisana, jer je njen brat bio general. On je završio na Golom otoku i tamo preminuo. I ona se nakon toga obesila. Nakon razvoda stariji Slobodanov brat Borislav ostao je kod oca, a Slobodan je otišao s majkom – ispričala je Avramov.

U knjizi “Vatre i potop” Pero Simić i Dejan Lukić pišu kako je Svetozar Milošević, Slobodanov otac, napustio Požarevac i ostavio porodicu “kada je Slobodan imao tek četiri godine”, odnosno da je “prekinuo svaku vezu sa suprugom i sinovima” i otišao da živi i radi u rodnoj Crnoj Gori, gde se 1962. i ubio. Slobodan Milošević nije došao na njegovu sahranu, za razliku od svog starijeg brata Borislava.

Može se samo nagađati zašto je studentski seminar na Bohinjskom jezeru, u avgustu 1962, Slobodan Milošević proveo tako vedar i optimistično raspoložen, kao da mu se ništa ružno u porodici nije dogodilo, a kamoli da mu se uoči odlaska na Bohinj ubio otac.

– Isplatilo se biti kul u danima kada ti se ubio otac. Kasnije su Miloševiću nudili da ode do Lijeve Rijeke gde mu je očev grob, uz napomenu da je dobro prihvaćen u tom kraju, i u celoj Crnoj Gori. Nudili su mu helikopter, terensko vozilo, sve, ali on je odbio, nije ga to zanimalo. Mislim da Slobodan nikada nije bio na očevom grobu – pisali su mediji, citirajući i svedočenja Nebojše Dragosavca.

1 / 5 Foto: EPA / Vladimir Dimitrijević

Njegov cimer i kolega u omladinskom domu na Bohinju Špiro Galović rekao je da između oca Svetozara i sina Slobodana nije ni postojala emotivna bliskost.

– To je, možda, odgovor na neke Miloševićeve poteze u politici i životu. Mislim da nikada ni sa kim nije bio blizak niti je imao neka dublja prijateljstva. Sve su to bili površni odnosi, osim s Mirom – objasnio je Galović.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.