KO SADA POSEBNO MORA DA SE ČUVA KORONE? Doktor Tiodorović otkrio i da li Srbiji preti opasnost od DELTAKRONA
Branislav Tiodorović, Foto: Profimedia, Printscreen/ Kurir TV

NOVI SOJ KORONAVIRUSA

KO SADA POSEBNO MORA DA SE ČUVA KORONE? Doktor Tiodorović otkrio i da li Srbiji preti opasnost od DELTAKRONA

Smatra da Srbiji ne preti opasnost od deltakrona (kombinacije omikrona i delta soja)

Objavljeno:

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. Branislav Tiodorović kaže da se epidemiološka kriva u Srbiji zaravnila na nešto više od 2.000 inficiranih na dnevnom nivou, da se "blagi skokovi i padovi" broja zaraženih mogu očekivati narednih dana, a da ulazak u mirniji period predstoji početkom aprila.

Smatra da Srbiji ne preti opasnost od deltakrona (kombinacije omikrona i delta soja) jer delta soj skoro da se više ne registruje, već je dominantan omikron, a ima i "stelt omikrona". Ne isključuje mogućnost da ta hibridna varijanta korone "uđe" u zemlju iz inostranstva jer je potvrđena u SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Nemačkoj. Apeluje na vakcinaciju, posebno starijih i osobama sa narušenim imunitetom.

"Podaci iz sveta i Evrope govore da su u cirkulaciji delta, delta plus varijanta virusa korona, zatim omikron i stelt omikron. Sve su to sojevi koji su opasniji od običnog omikrona. Zato je i dalje važna vakcinacija jer će da smanji mogućnost teških komplikacija", naveo je on za Euronews Srbija.

Smatra da kombinacija dva podtipa omikrona BA1 i BA2, koji su otkrili Izraelci, nije razlog za brigu i da nema posebne posledice.

"Prate ga temperatura, bol u mišićima i zglobovima, iscrpljenost. Stav izraelskog ministarstva zdravlja je da osobe zaražene kombinacijom te dve varijante omikrona ne treba bolnički lečiti, da to nisu teški slučajevi i da mogu da se leče u kućnim uslovima", naveo je on.

1 / 8 Foto: Ana Paunković, Zorana Jevtić, Profimedia

Virusi i bakterije

Tiodorović kaže da iz pedijatrijskih ordinacija sada dobijaju podatke da je povećan broj dece sa virusnim i bakterijskim infekcijama koje su karakteristične za ovo doba godine, te da nije samo u cirkulaciji virus korona.

"Sada se javljaju pedijatri da imaju dece ne samo sa virusnim, već i sa bakterijskim infekcijama, ali to je karakteristično za ovo doba godine. Od bakterija imamo - streptokok, pneumokok, tu su respiratorni virusi, ali i enterovirusi koji izazivaju stomačne tegobe. Nema teških slika, sve je pod kontrolom", naveo je on.

U Srbiji je za 24 sata registrovano 2.076 pozitivnih pacijenata, a Tiodorović kaže da je broj zaraženih sigurno mnogo veći, ali da mnogi nemaju nikakve znake infekcije ili imaju blagu kliničku sliku.

"Mnogi inficirani infekciju preguraju na nogama, idu na posao, deca u školu, vrtić. To doprinosi održavanju pozitivnosti testiranja. Proleće i leto će biti mirniji, kontrolisaniji period, ali virus neće nestati", naglasio je on.

1 / 4 Foto: Profimedia

Smatra da će Srbija ući za 10 do 15 dana u mirniji period, ali bez obzira na to treba da nastave da se čuvaju hronični bolesnici, starije osobe. Tiodorović kaže da se medicinski deo Kriznog štaba zalagao da maske ostanu obavezne u zatvorenom prostoru, da iskustva evropskih zemalja pokazuju da je to neophodno.

"Nemci sada vraćaju ponovo maske, Austrijanci su već vratili. Stariji i hronični bolesnici, sa oslabljenim imunitetom moraju da se paze i čuvaju, ali na njih moraju da misle i mlađi koji su u svakodnevnom kontaktu", naglasio je on.

Njih je, navodi, sada najvažnije zaštititi. Apeluje na one koji nisu primili četvrtu dozu da to urade što pre i da se na taj način smanji mogućnost komplikacija.

"Moramo biti svesni da će stariji, hronični bolesnici koji nisu primili sve doze vakcine - treću, četvrtu biti u većem riziku od komplikacija", zaključio je Tiodorović.

Četvrtu dozu mogu da prime svi koji žele, ali je ona posebno preporučena starijim od 60 godina, osobama sa oslabljenim imunitetom, zdravstvenim radnicima.

(Espreso/Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.