BEOGRAD DANAS NA LISTI 10 NAJZAGAĐENIJIH GRADOVA NA SVETU: Jutros padala i pustinjska kiša! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Stefan Stojanović, Printscreen

zagađenost vazduha

BEOGRAD DANAS NA LISTI 10 NAJZAGAĐENIJIH GRADOVA NA SVETU: Jutros padala i pustinjska kiša! (FOTO)

Prema istim podacima, na Novom Beogradu je prisutno čak 19,3 puta više PM 2,5 čestica nego što je prihvatljivo, pa je vazduh okarakterisan kao "opasan"

Objavljeno: 16:04h

Vazduh u Beogradu jutros je jako zagađen, pokazuju podaci sajta "Beoeko".Vazduh na Novom Beogradu okarakterisan je kao "opasan".

U pojedinim delovima Evrope, pa i Srbije, jutros je pala prljava ili obojena kiša, obogađena peskom koji je stigao iz Sahare.

Beograd je, uz ruski Krasnojarsk, Delhi, Mumbaj, Skoplje i Vroclav, tokom jutra na listi deset najzagađenijih gradova na svetu.

Suspendovanih čestica PM 2,5 je, prema podacima sajta AirVisual u 10 sati u glavnom gradu Srbije bilo 14,3 puta više nego što je dozvoljeno.

1 / 6 Foto: Stefan Stojanović

Prema istim podacima, na Novom Beogradu je prisutno čak 19,3 puta više PM 2,5 čestica nego što je prihvatljivo, pa je vazduh okarakterisan kao "opasan".

Povišene koncentracije zagađujućih čestica zabeležili su i uređaji Agencije za zaštitu životne sredine.

Istovremeno, sajt Beoeko je kvalitet vazduha u glavnom gradu ocenio kao "jako zagađen" i to na skoro svim mernim stanicama u prestonici.

Kada je vazduh "jako zagađen" ozbiljne zdravstvene tegobe se mogu očekivati i kod zdravih osoba i u osetljivim grupama populacije, navedeno je na sajtu. Osetljive grupe su stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća.

Preporuka je da se izbegavaju sve fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, da se skratiti boravak na otvorenom i preusmeri obavljanje uobičajenih aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Takođe, sajt AirVisual je vazduh u Valjevu jutros okarakterisao kao "veoma nezdrav", a u Novom Pazaru, Vranju, Čačku, Nišu, Paraćinu, Zemunu i Lazarevcu kao "nezdrav".

Padala i pustinjska kiša

Na pojedine delove Evrope, uključujući i Srbiju, jutros je pala prljava ili obojena kiša "obogaćena" peskom koji je do Balkanskog poluostrva stigao iz najveće pustinje na svetu - Sahare.

Pesak iz Sahare do Srbije stiže pomoću vetrova, oblaka i kiše, ali da bi se to dogodilo, potrebno je da se poklopi više faktora.

1 / 6 Foto: Stefan Stojanović

Obojene padavine se često ne primete jer ih uglavnom zameni obična kiša koja spere ostatke, ali ukoliko je padao samo kratak pljusak, na površini tla, automobila i drugih objekata ostaje žuti ili crveni talog.Stručnjaci kažu da ovakve kiše, prvenstveno zbog hemijskog sastava peska, ne bi trebalo da ostavljaju nikakve negativne posledice.

Stručnjaci kažu da ovakve kiše, prvenstveno zbog hemijskog sastava peska, ne bi trebalo da ostavljaju nikakve negativne posledice.

Bonus video:

00:46

BOLNICA DEDINJE 2 POSTALA PONOS SRPSKOG ZDRAVSTVA

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.