ZBOG NEPROPISNOG PARKIRANJA MOŽDA NEĆETE PREĆI GRANICU: Pre putovanja proverite da li ste u Registru!
Ilustracija, Foto: Printscreen Youtube

neplaćene kazne

ZBOG NEPROPISNOG PARKIRANJA MOŽDA NEĆETE PREĆI GRANICU: Pre putovanja proverite da li ste u Registru!

U ovlašćenom servisu za tehnički pregled i registraciju automobila kažu da se često dešava da se vozači neprijatno iznenade kada im saopšte da se u sistemu pojavila blokada zbog neplaćenih kazni

Objavljeno:

Ko nije platio kaznu, po Zakonu, ne može da dobije ili obnovi neka dokumenta, vozačku ili saobraćajnu dozvolu, na primer. Najgore što može da se desi jeste da vas vrate sa granice kada krenete na putovanje. Iako je još pre šest godina otvoren Registar neplaćenih kazni i dalje se dešavaju neprijatna iznenađenja.

Tek kada je morao da registruje automobil, Srđan Karić je otkrio da ima neplaćene kazne za prekoračenje brzine.

kazna
foto: MUP Srbije

"Desilo mi se da sam promenio adresu, normalno prijavio se na drugoj adresi, međutim to nije registrovano u sistemu. Meni su kazne stizale na staru adresu, ja to nisam mogao da podignem i kada sam bio u situaciji da je trebalo da produžim registraciju nisam mogao", kaže Karić.

U ovlašćenom servisu za tehnički pregled i registraciju automobila kažu da se često dešava da se vozači neprijatno iznenade kada im saopšte da se u sistemu pojavila blokada zbog neplaćenih kazni i da zbog toga ne mogu da im izdaju registracionu nalepnicu.

1 / 5 Foto: Vladimir Šporčić

"Mogu da budu kazne i za nepropisno parkiranje, može da bude prekoračenje brzine, može da bude bilo koji saobraćajni prekršaj, znači ako nisu na vreme izmirili svoje obaveze i ukoliko imaju blokadu moraju da idu u SUP da sami prvo reše, pa onda da dobiju nalepnicu", objašnjava Živko Marković iz Agencije za registraciju vozila.

Tokom leta se događa da cele porodice u automobilima budu vraćane sa graničnih prelaza zbog neplaćenih kazni od nekoliko hiljada dinara. Jedan od razloga je i to što komunalna milicija, saobraćajna policija i "Parking servis" već skoro dve godine ne ostavljaju kazne za nepropisno parkiranje na šoferšajbnama automobila. Ako ne mogu na licu mesta da uruče kaznu prekršiocu, to čine isključivo slanjem obaveštenja o prekršajnom nalogu na kućnu adresu vlasnika automobila.

"Tamo stoji da morate da podignete to rešenje bilo preko interneta, bilo neposredno i ako ga ne podignete posle roka od 15 dana on proizvodi pravno dejstvo", kaže advokat Aleksandar Radivojević.

Dakle, pronašli obaveštenje u sandučetu ili ne, prekršajni nalog stupa na snagu posle 15 dana. Od tog momenta u roku od osam dana moguće je platiti upola manju kaznu, ali najčešće oni koji ne vide obaveštenje propuste i ovu šansu. Kako bi se izbegle neprijatnosti, preporuka za sve je da provere da li se nalaze u "Registru neplaćenih kazni i drugih novčanih iznosa" na sajtu Ministarstva pravde.

"Podaci se unose od strane pisarnice Prekršajnog suda u Beogradu, oni se unose na dnevnom nivou, unose samo kazne i novčane sankcije iz pravosnažnih osuđujućih presuda, na isti taj način na dnevnom nivou ukoliko je neka kazna plaćena ona se briše iz registratora", navodi sudija Prekršajnog suda u Beogradu Đuro Pavlica.

Drugi način da vozač proveri da li postoji neka kazna za koju ne zna, jeste da sa ličnom kartom ode na šalter pisarnice Prekršajnog suda u Beogradu i traži listing predmeta na svoje ime. U Prekršajnom sudu u Beogradu kažu da trenutno imaju hiljade predmeta zbog saobraćajnih prekršaja.

Bonus video:

00:58

Proleće se dočekuje cvećem

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.