OVO JE OBAVEZNA PROCEDURA KADA AVION SLETI ZBOG DOJAVE O BOMBI: Evo šta moraju da rade putnici, a šta posada
Dojava o bombi, Foto: Profimedia, Beta

DOJAVA O BOMBI

OVO JE OBAVEZNA PROCEDURA KADA AVION SLETI ZBOG DOJAVE O BOMBI: Evo šta moraju da rade putnici, a šta posada

U pitanju je strogo kontrolisana evakuacija koja predstavlja sigurnosnu meru

Objavljeno:

Još jedan avion Er Srbije vraća se u Surčin zbog dojave da je u njemu postavljena bomba, a ovoga puta nepoznata osoba mejlom je poslala i sliku navodnog eksploziva koji preti bezbednosti letelice.

Procedura koja sledi verovatno će biti slična onoj od pre nekoliko dana, kada se zbog anonimne dojave da je u avion za Moskvu postavljena bomba, letelica takođe vratila na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Očekuje se da kontradiverzione ekipe MUP i SAJ sa psima pretresu letelicu, ali tek pošto se ona bezbedno evakuiše na posebnom delu piste.

Evakuacija se u ovoj situaciji obavlja odmah po sletanju, ali bez panike i u propisanom redu, stepeništem ili avio mostom koji se instalira sa zemlje, a ne sigurnosnim gumenim toboganima.

1 / 5 Foto: Twitter/BoardingPass

U pitanju je strogo kontrolisana evakuacija koja predstavlja sigurnosnu meru.

Evakuaciji prethodi odluka kapetana, kojeg obaveštava prvi član kabinskog osoblja koji uoči opasnu situaciju. Ista procedura važi i za slučaj pretnje bombaškim napadom.

U avionu ne treba da nastupi panika, pa ni strah, ali putnici se obaveštavaju jasno i direktno da moraju da napuste avion. Da li će smeti da ponesu svoje stvari, to zavisi od procene situacije. U slučaju da se stvari ostavljaju u avionu, obaveštenje izgleda ovako:

"Pažnja, pažnja, ovo je važno obaveštenje, svi putnici moraju da napuste avion i to preko najbližih vrata za iskrcavanje, brzo, ali u redu. Ostavite sve vaše lične stvari pokraj vas i pratite uputstva kabinskog osoblja"

Prošli put su svi putnici i kabinsko osbolje bili bezbedno evakuisani.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.