ALEKSANDAR KUPIO KUĆU, IMANJE I SUŠARU ZA 10.000 EVRA! Sve više zainteresovanih za kuće na SELU (GALERIJA)
Kuća, Foto: Rina

raste potražnja

ALEKSANDAR KUPIO KUĆU, IMANJE I SUŠARU ZA 10.000 EVRA! Sve više zainteresovanih za kuće na SELU (GALERIJA)

Aleksandar je imao podršku Kancelarije za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac i kako kaže, bez njihove pomoći teško bi ostvario svoj san

Objavljeno:

Za sve one vredne i preduzimljive mlade ljude kupiti kuću na selu i započeti samostalnu proizvodnju kao da nikad nije bilo lakše. Velika zainteresovanost vlada za kupovinu nekretnina u ruralnom području zahvaljujući podršci Ministarstva za brigu o selu.

Aleksandar Alempijević iz sela Gornji Banjani kod Gornjeg Milanovca ima 26 godina i nijednog trenutka nije razmišljao da napusti svoju dedovinu, ostao je svoj na svome a sada je za 10.000 eura uz pomoć subvencija i mera podrške resornog ministarstva kupio kuću koja će biti novi dom za njega i porodicu.

"Sam ne bih bio u prilici da sebi izgradim nekretninu na selu, prijavio sam se na konkurs i zahvaljujući sredstvima kupio kuću koja se nalazi na 200 metara od moje rodne kuće u kojoj mi živi familija. Ovo je najbolji način da nam selo ne propada i stare kuće ne zarastaju u korov. Gde god da krenete videćete napuštene objekte i to je veoma tužna slika. Sada se to polako menja, sela oživljavaju, ulaže se u njih i sve više se doseljava vrednih i mladih ljudi", kaže za RINU Aleksandar.

On je sedma generacija Alempijevića koji ostaje u svom selu . Njegovo novo domaćinstvo bogato je voćnjacima starih zaboravljenih sorti koje on planira da sačuva, ali i da podiže nove zasade. Sa kućom je dobio i sušaru čiju adaptaciju već planira kako bi voću dodao vrednost, a kada je reč o plasmanu, osnivanje zadruge rešiće i taj problem.

"Naše selo je decom najbogatije selo u ovom kraju Srbije. Dosta mladih se odlučuje da ovde ostane i bavi poljoprivredom. Ko hoće da radi, za njega nema bojazni da neće uspeti. Na imanju ima dosta zasada, tako da sebe u budućnosti vidim kao voćara, u planu je i sušenje šljiva i prerada kako bi zarada bila veća. Mi mladi koji smo ostali ovde na selu u nekom narednom periodu planiramo formiranje zadruge, kako bi olakšano plasirali našu robu na tržište", kaže ovaj mladi poljoprivrednih iz Gornjih Banjana.

Aleksandar je imao podršku Kancelarije za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac i kako kaže, bez njihove pomoći teško bi ostvario svoj san.

1 / 4 Foto: Rina

"Na području opštine Gornji Milanovac više od 20 parova pokazalo je interesovanje za kupovinu kuće na selu. Mi im pomažemo kad je u pitanju dokumentacija i trdimo se maksimalno da im olakšamo čitav taj proces. Još jednom pozivamo sve zainteresovane da se jave kako bi ostavrili svoj cilj", kaže Milka Nedeljković iz Kancelarije za poljoprivredu Gornji Milanovac.

Sprovođenje Konkursa za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće od nacionalnog je značaja , primenjuje se na čitavoj teritoriji republike Srbije i za njegovu relaizaciju od posebne je važnosti angažovanje jedinica lokalnih samouprava i gradova. Programom je kao i prošle godine predviđena dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku i poljoprivrednicama do 45 godina za kupovinu seoske kuce sa okućnicom.

Reč struke mladi danas strogo poštuju jer znanje kako kažu nema cenu, zasnivanju nove zasade , prepoznali su značaj udruživanja i način kako da konkurišu za podsticaje koji će im olakšati poljoprivrednu proizvodnju.

Ipak, ovaj vetar u leđa, koji su uz pomoć države i Ministarstva za brigu o selu dobili , ne samo da im je obezbedio krov nad glavom, već je i selu udahnuo novi život.

(Espreso/Rina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.